Op 2 april rond 10uur kwamen bijna duizend manifestanten samen aan het kabinet van de Belgische Minister van Volksgezondheid. Een Alternatief Gezondheidsbeleid, ondersteund door verschillende Belgische organisaties (vakbonden, mutualiteiten, gezondheidsfederaties, NGO's), werd aan de Minister voorgelegd. Een uitzonderlijk initiatief, waarin de standpunten van een waaier aan organisaties convergeerden in de aanloop naar de Belgische verkiezingen.
Van daaruit vertrok de manifestatie, versterkt door de aanwezigheid van delegaties uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk, Kroatië, Slovenië en Ierland, naar het Europees Parlement, op het Luxemburgplein, met slogans zoals: « Commercialisering brengt ernstige schade toe aan de gezondheid », « Onze gezondheid is niet te koop », of « Bij mij werd een onrendabele ziekte vastgesteld, geen geluk! ». Het Europees Netwerk tegen de Privatisering en Commercialisering van de Gezondheid en Sociale Bescherming, initiatiefnemer van deze dag, feliciteert de vastberadenheid van de deelnemers die wind en regen trotseerden.
Na een reeks toespraken op het Luxemburgplein en de symbolische ondertekening door verschillende Europese parlementariërs van de Principeverklaring (zie bijlage) waarin zij zich ertoe verbinden 6 assen te verdedigen ten gunste van een toegankelijke gezondheid voor iedereen, werd in het Europees Parlement een conferentie gehouden ter ondersteuning van de Principeverklaring. Het Europees Parlement barstte op 2 april letterlijk uit zijn voegen: niet alleen kwamen de parlementariërs naar buiten om de verklaring te ondertekenen en hun engagement aan de manifestanten voor te leggen, ook de conferentie op het Europees Parlement werd op groot scherm uitgezonden voor alle manifestanten die geen deel konden uitmaken van het publiek in het Parlement.
Tijdens de conferentie legden academici, verenigingen, vakbondsleden, vertegenwoordigers van het Parlement en van het Europees Netwerk hun visie voor. De vaststelling was dat de commercialisering van gezondheid en sociale bescherming de laatste 10 jaar verregaande negatieve gevolgen heeft op de gezondheid van de bevolking in de meeste Europese landen. Tegelijkertijd verdedigden de sprekers een sociaal Europa waarin de economie een instrument moet zijn ten dienste van politieke beslissingen ten gunste van het welzijn van de bevolking.
Het Europees Netwerk juicht de meer dan dertig Parlementsleden en kandidaten voor de Europese verkiezingen uit twaalf verschillende landen toe die de Principeverklaring reeds hebben ondertekend en beloven zich resoluut in te zetten voor de bescherming van niet-commerciële gezondheid en sociale bescherming. Het Europees Netwerk zal zijn campagne met de Principeverklaring gericht aan onze politieke vertegenwoordigers - de kandidaten voor de Europese verkiezingen, maar ook nationale politici – verderzetten zodat gezondheid en sociale bescherming bij deze verkiezingen centraal komen te staan.
Het Europees Netwerk beloofde de eerste ondertekenaars van de Principeverklaring te ondersteunen, maar ook alert te zijn op komende politieke debatten en stemmingen van de ondertekenaars zodat de Principeverklaring meer is dan een loze belofte, maar een echte verbintenis is voor het recht op gezondheid.
In navolging van de oproep van het Europees Netwerk en aangesloten structuren en netwerken wordt de week van 1 tot 7 april (Wereldgezondheidsdag) gekenmerkt door acties, demonstraties, conferenties en debatten in verschillende Europese landen (meer info hieronder). Het zal ook een gelegenheid zijn om de campagne voor de ondertekening van de Principeverklaring verder te zetten en actief deel te nemen aan de voortdurende strijd door een universeel, kwalitatief hoogstaand, niet-commercieel gezondheids- en sociaal beschermingssysteem te verdedigen en te veralgemenen dat voor iedereen toegankelijk is.
Kaart en info over de verschillende acties in Europa, met een dagelijkse update
De brochure van het Europees Netwerk
Gezondheidszorg, een alternatief is echt mogelijk (Actieplatform Gezondheid en Solidariteit)
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sarah Melsens (Fr-Nl-En), coördinatrice van het Europees netwerk tegen de privatisering en commercialisering van gezondheid en sociale bescherming.
Website: http://europe-health-network.net
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel. +32499 42 44 44 44 48