WU ABC BOEK VOOR scaled                                  Meer info...

Investeer

Gaston 1                                    Plus d'info

TPNW 50 nonukes.be NL

TIAN 50 nonukes.be FR

hands off assange banner 130x80 justice4assangeWEB

de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Delen van artikels

Moet het vaderschapsverlof uitgebreid worden? Welke partijen willen gratis kinderopvang? Horen 'genot en plezier' thuis in de lessen seksuele voorlichting? En hoe staan de partijen tegenover quota? Doe de test en ontdek het zelf!

In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei ontwikkelden Sensoa, çavaria en de Vrouwenraad een unieke ‘stemtest'. Destemwijzer.be handelt over gendergelijkheid, seksuele gezondheid en holebi- en transgenderthema’s. Aan de hand van 26 stellingen ontdekt de kiezer welke partij het best aansluit bij zijn, haar, hun mening over deze thema’s.

We sloegen de handen in elkaar met Tree Company, een bedrijf dat ruime ervaring heeft in de ontwikkeling van stemwijzers, en met professor Dave Sinardet, politicoloog verbonden aan de VUB. Zij zorgden voor de methodologische onderbouwing van dit project. Alle in de Kamer vertegenwoordigde Vlaamse politieke partijen verleenden hun medewerking. Dat biedt een uniek beeld van de posities van de partijen over deze thema’s” stelt Dave Sinardet.”

Partijen blijven verschillen
Dave Sinardet: "Vaak wordt er gedacht dat er rond de thema's van deze stemwijzer nog weinig verschil bestaat tussen de verschillende politieke partijen. Partijen profileren zich ook graag sterk rond thema's als vrouwenrechten, seksualiteit of alles wat met LGBTQ te maken heeft. Maar als je ze dan gaat ondervragen over concrete en specifieke beleidskeuzes, dan zie je toch soms opvallende verschillen tot zelfs tegenstellingen.
Deze thema's leveren nog steeds stof voor politieke discussie, de debatten worden nog steeds gevoerd. Dat impliceert dat je door in het stemhokje je keuze te maken, je ook een keuze maakt inzake deze thema's."

Waarom een stemwijzer?
Beleid gaat niet alleen over belastingen of migratie, maar ook over bijvoorbeeld de termijn waarbinnen een abortus kan plaatsvinden, of er aparte asielcentra voor transgenders nodig zijn of het uitvoeren van het Nationaal Actieplan ter bestrijding van alle vormen van gendergerelateerd geweld. Kortom, beleid is een belangrijke randvoorwaarde voor seksuele gezondheid, gendergelijkheid en de gelijke kansen voor holebi’s en transgenders. DeStemwijzer.be raakt een brede waaier van thema’s aan die verband houden met inclusie, gelijke kansen, welzijn, gezondheid, vrouwenrechten en gendergelijkheid.

Doe jij ook mee met de Stemwijzer? En verspreid je de test mee naar je achterban? Heel erg bedankt en veel plezier!