Jan Jambon kandidaat eerste minister?
Hoe de ‘goede bestuurder’ het departement Binnenlandse Zaken kapot bestuurde
Recent verklaarde voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat hij kandidaat is om eerste minister van België te worden. ACOD Overheidsdiensten heeft echter ruime ervaring met minister Jambon en ziet hem aan het hoofd van ons land echt niet zitten.
Civiele Bescherming
Sinds 1 januari 2019 zijn vier kazernes gesloten: Jabbeke, Liedekerke, Libramont en Ghlin. Slechts twee kazernes blijven behouden: Brasschaat (toevallig de woonplaats van de voormalige minister) en Crisnée.
Wat Jambon een ‘positieve’ hervorming noemt, is eigenlijk enkel een besparing op essentiële hulp aan de bevolking in geval van nood. Het wordt een huzarenstuk voor de Civiele Bescherming om bij rampen snel ondersteuning te kunnen bieden. Woon je in de Westhoek, reken dan maar op een viervoudiging van de rijtijd, zonder al te veel files (Jabbeke-Veurne versus Brasschaat-Veurne). En dan zwijgen we nog over de oplopende personeelstekorten!
De noodcentrales 100, 101 en 112
Het personeelstekort op de werkvloer in de noodcentrales is onder het beleid van voormalig minister Jambon opgelopen tot 20 à 40 procent. Voor de burger betekent dit dat ze de noodhulp niet of slechts na frustrerend lange wachttijden kunnen bereiken. De hulpverleners die overblijven, hebben handen te kort. Ze worden gedwongen tot soms wekenlange aaneensluitende shiften zonder wettelijke rustpauzes.
De klucht met de transmigranten
Om de crisis met de transmigranten op te lossen, stelde Jambon (samen met voormalig N-VA staatssecretaris Francken) een opsluiting van enkele uren of dag in een politiecommissariaat van het gesloten centrum 127BIS van Steenokkerzeel voor. Deze plek werd door de arbeidsinspectie beoordeeld als een ongeschikte plaats om te werken en een schandalige plaats om mensen op te sluiten. Toch deed men het.
Is het trouwens een voorbeeld van goed beleid dat eenzelfde politieke partij de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie levert (aangezien de laatste politiek afhankelijk is van de eerste?).
Windowdressing
Het beleid van Jambon hing met haken en ogen aaneen. Behalve de bovenstaande voorbeelden, was ook zijn beleid bij de politie allesbehalve om over naar huis te schrijven. Oog voor de lange termijn was zelden of nooit aanwezig. Waar Jambon wel sterk in was: veel praatjes en windowdressing voor de bevolking. De burgers verdienen betere politiek verantwoordelijken dan Jan Jambon – en zeker voor het mandaat van eerste minister.
Tony Six
federaal secretaris ACOD AMiO