Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Econocom zet hoofdafgevaardigde CNE aan de deur

Econocom, een leverancier van digitale diensten aan bedrijven, heeft de hoofdafgevaardigde van de vakbond CNE aan de deur gezet. Zijn ‘activisme’ zou de grenzen van het aanvaardbare hebben overschreden, vond de directie. Op 26 juli werd het ontslag van Laurent Vanhaelen (CNE) officieel meegedeeld. Deze vakbondsmilitant is al meer dan 19 jaar lang afgevaardigde en vertegenwoordiger van de werknemers.

Econocom is een multinational van Franse signatuur en verkoopt informaticadiensten. Het Belgische hoofdkantoor ligt in Zaventem.

In de verbrekingsbrief steekt het bedrijf niet onder stoelen of banken wat er zo storend was: het vakbondswerk van Laurent Vanhaelen. De militant zou te veel tijd hebben besteed aan zijn vakbondswerk, terwijl de directie steevast naliet om in te gaan op de vraag om aan deze werknemer extra taken te geven naast zijn vakbondsactiviteiten. Het is wel degelijk een verplichting van de werkgever om werk te geven.

Econocom vond de hoofdafgevaardigde van CNE ‘te fel’ maar het was wel de directie die enkele weken terug al een andere vakbondsafgevaardigde de laan uitstuurde. Het bedrijf vond het ‘overdreven’ dat er pamfletten werden uitgedeeld aan het gebouw van de MIVB om zo betere werkomstandigheden te eisen voor de werknemers van Econocom die prestaties leveren bij de MIVB. De directie is van mening dat Laurent Vanhaelen zich niet gehoorzaam genoeg opstelde, terwijl het juist de bedoeling is dat een vakbondsafgevaardigde op voet van gelijkheid kan praten en onderhandelen met de werkgever.

Deze onderneming voelt zich duidelijk verheven boven de wetten die de sociale dialoog en haar vertegenwoordigers beschermen. Nochtans zijn de Belgische wetten, het Europees sociaal handvest en de conventies van de IAO hierover duidelijk. En de Belgische en Franse Grondwetten veeg je ook niet zomaar van tafel.

We zitten nu wel in de ‘soldenperiode’, de periode voor sociale verkiezingen waarin het voor een bedrijf iets minder duur is om een werknemersvertegenwoordiger buiten te werken… Blijkbaar is het voor Econocom geen probleem om centen te gebruiken om beschermingsvergoedingen uit te keren. Het bedrijf zou er beter aan doen om die centen aan te spreken om de laagste lonen op te trekken.


Hans ELSEN, vakbondssecretaris bij ACV Puls

Martin WILLEMS, vakbondssecretaris bij CNE-CSC

Saïd ZAOUDI, vakbondssecretaris bij CNE-CSC, 0495 55 77 12