Persbericht van Greenpeace - Het beter beschermen van onze bossen en de grondige herziening van de manier waarop we voedsel produceren én consumeren, zijn de belangrijkste oplossingen voor de escalerende grond- en klimaatcrisis. Dat stelt het VN-klimaatpanel (IPCC) in een langverwacht nieuw rapport over landgebruik en klimaatverandering.
Uit het IPCC-rapport blijkt dat sinds de industriële revolutie de temperatuur boven het landoppervlak al met 1,53°C is gestegen, terwijl de globale stijging (die ook rekening houdt met de lucht boven de oceanen) 0,87°C bedraagt. De temperatuurstijging aan land bedreigt de voedselzekerheid en leidt tot woestijnvorming en bodemaantasting.
"Onze natuur en onze biodiversiteit staan onder zware druk. In België, met de hittegolven en droogtes van de voorbije zomers, zijn de boeren de eerste slachtoffers van de klimaatcrisis", verklaart Matteo De Vos, expert landbouw en veeteelt bij Greenpeace België. “Om het klimaat te redden en om genoeg voedsel te produceren, is dringende actie nodig. Ook de Belgische regeringen moeten in het licht van dit IPCC-rapport hun klimaatambitie opschroeven.”
Het IPCC-rapport waarschuwt dat meer dan een kwart van het landoppervlak kampt met "door de mens veroorzaakte degradatie". Maar de wetenschappers zien ook oplossingen. De strijd tegen de klimaatverandering moet de bescherming van bossen en natuurlijke ecosystemen omvatten, net als de vermindering van de vleesproductie en -consumptie.
"De uitdaging is groot, maar de oplossingen bestaan. We kunnen wereldwijd gronden vrijmaken én herstellen, land dat vandaag in dienst staat van de industriële veeteelt, door te kiezen voor ecologische landbouw. Dat betekent concreet minder maar beter vlees eten. Daarnaast helpt ecologische landbouw koolstof in de bodem vast te leggen en de biodiversiteit te vergroten", aldus Matteo De Vos.
"Een dieet met fors minder vlees en zuivel is de sleutel tot een voedselsysteem op maat van onze gezondheid en de gezondheid van onze planeet”, besluit hij.
Andere bevindingen uit het IPCC-rapport:
- 23% van de menselijke uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van ontbossing, bosbranden en landbouw - maar tegelijk kan bodem en natuur heel wat koolstof opslaan, om het ergste van de klimaatverandering te helpen verzachten.
- De uitstoot van ons volledige voedselsysteem is goed voor 37% van de globale, door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies.
- De consumptie van vlees is in de afgelopen 60 jaar meer dan verdubbeld doordat het land in een ongezien tempo wordt omgezet in landbouwgrond.
- Ongeveer 2 miljard volwassenen hebben overgewicht of obesitas, maar 821 miljoen mensen zijn nog steeds ondervoed, wat de noodzaak onderstreept om het wereldwijde voedselsysteem te hervormen.
Meer info over het rapport vindt u in onze mediabriefing (in het Engels)