Brussel, 27 Augustus 2019 – Volgens WWF mensen op het terrein in Bolivia en Brazilië wakkeren extreem droge winden de branden verder aan, vooral in de Chiquitanía, in Bolivia en de Pantanal, in Paraguay, Bolivia en Brazilië. Duizenden Boliviaanse vrijwilligers, bosbrandweerlieden en beschermingsgroepen in beschermde gebieden, werken al 2 weken zonder basisuitrusting zoals maskers en laarzen maar krijgen het vuur niet onder controle. Ook een supertanker-vliegtuig met een capaciteit van 72.000 liter water die sinds 23 augustus wordt ingezet kon de vlammenzee niet verminderen.
In Bolivia heersen al weken extreme temperaturen en grote droogte. In sommige getroffen gebieden viel al zes maanden geen regen. Sterke winden maken dat het traditionele brandseizoen voor vele veeboeren en lokale landbouwproducenten compleet uit de hand is gelopen omdat ze de branden niet konden beheersen. Verschillende branden komen ook vanuit Paraguay en Brazilië. In sommige gevallen staken branden zelfs rivieren over. Volgens een rapport van de autonome departementale regering van Santa Cruz in Bolivia is nu al 1 miljoen hectare aangetast.
De bossen bestaan uit regenwoud maar ook uit droog-tropische bossen en savanne (Chiquitano en Chaco) en draslandgebied (Pantanal). Ongeveer 1 miljoen hectaren is getroffen in Bolivia, waarvan 77% savanne en 23% dichte bossen. Momenteel is bijna 20% van de gehele Amazone ontbost, wat betekent dat het bos het vermogen dreigt te verliezen om zijn ecologische rol te spelen.
Veranderingen in het overheidsbeleid door de regering van Bolivia hebben de uitbreiding van de landbouw- en rundvleesproductie gestimuleerd, onder meer door de export van rundvlees naar China te bevorderen en het gebruik van gecontroleerde branden toe te staan. Ontbossing is een van de belangrijkste oorzaken van branden in deze regio's.
De bosbranden hebben ernstige gevolgen voor de biodiversiteit en bedreigen het voortbestaan van verschillende soorten dieren en planten. De verwoesting door het vuur zullen de gevolgen van klimaatverandering vergroten, met potentiële droogte en overstromingen door gebrek aan vegetatiedekking. Er zijn ook grote gevolgen voor de families van kleine producenten en inheemse gemeenschappen wier inkomstenbronnen in gevaar zijn. Gezinnen in inheemse gebieden zoals Monte Verde, Bolivia, lijden al onder de gevolgen van deze noodsituatie, waar moeders en pleegkinderen zijn geëvacueerd vanwege latent risico door een verlies van 100.000 hectare bos.
WWF doet een dringende oproep aan alle landen in de regio om meer acties op te zetten om de branden te blussen en de oorzaken van branden aan te pakken. Om deze noodtoestand te helpen lenigen, lanceerde WWF een noodfonds.
De opgehaalde steun zal gebruikt worden om:
- Lokale dorpen te ondersteunen die hun huizen en middelen van bestaan hebben verloren door de branden.
- Materiaal aan te kopen voor parkwachters en anderen die de branden bestrijden.
- Projecten in de Amazone te ondersteunen en versterken, waaronder: ecologisch herstel van getroffen gebieden, duurzaam bosbeheer om lokaal levensonderhoud te verbeteren, creatie en uitbreiding van beschermde gebieden, en werken met gemeenschappen om nieuwe technologieën voor monitoring van soorten en bescherming van bossen te implementeren.
- En daarna om ook voor de lange termijn steun te geven voor bescherming van de bossen en de strijd tegen ontbossing
Lees ook: De groene long van onze planeet gaat op in rook.