De armste landen dragen de zwaarste gevolgen van de klimaatverandering. Toch zijn ze daar het minst voor verantwoordelijk. Onze politici moeten dit klimaatonrecht bestrijden. Eis van hen dat zij actie ondernemen.
De klimaatcrisis schudt de levens van mensen in armere landen nu al flink door elkaar: ze hebben honger en moeite om rond te komen. Extreme weersomstandigheden zoals droogtes en natuurrampen, maar ook conflicten komen meer voor. Daardoor moeten veel mensen hun huis achterlaten. De klimaatverandering treft vrouwen extra hard.
De armste gemeenschappen dragen de zwaarste gevolgen van de klimaatcrisis, terwijl ze er het minst voor verantwoordelijk zijn.
Voor de armste mensen is dringend actie nodig
De rijkere landen dragen een enorme verantwoordelijkheid. De 10% rijkste landen zijn namelijk verantwoordelijk voor de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot, terwijl de armste helft van de wereldbevolking daar slechts 10% van uitstoot.
Zij mogen de miljoenen mensen in de armste landen niet in de steek laten. Ze moeten hun uitstoot van broeikasgassen beperken en kwetsbare bevolkingsgroepen helpen om te gaan met de klimaatcrisis.
Ook België moet zich aan zijn beloftes houden. In 2009 engageerde ons land zich, samen met 43 andere landen, om tegen 2020 100 miljard dollar per jaar vrij te maken voor klimaathulp aan de landen die het nodig hebben.
Wij willen dat onze politici hun verantwoordelijkheid nemen en die belofte nakomen. Laat de toekomstige regering weten wat voor jou belangrijk is: kies jouw eis voor het klimaat.
Bron: https://www.oxfamsol.be/nl/zet-het-klimaat-op-de-agenda-climate-justice-now