De collectieve "Burgeracties tegen onrechtvaardige overheidsmaatregelen" en gele hesjes zetten de acties voort door op dit moment het logistieke centrum van Proximus in Courcelles te blokkeren. De collectieve burgeracties bestrijden de maatregelen van onze regering. Het gaat om dezelfde groep die in november 2018 de blokkades van de olieopslagplaatsen startte en dit met de gelijktijdige blokkade van Feluy-BNP Paribas Brussel in samenwerking met de Act for Climate en de blokkade van het sorteercentrum van Bpost in Fleurus.
Samen hebben we beslist om nu in de regio Courcelles onze daadkrachtige bezettingsactiesvoort te zetten om de passiviteit in het beleid inzake sociale, fiscale en klimatologische kwesties te blijven veroordelen. Het logistiek centrum van Proximus in Courcelles is deze vrijdag sinds 21u geblokkeerd door een honderdtal gele vesten en boze burgers.
Het collectief gaat door met het blokkeren van bedrijven waarin de staat een meerderheidsaandeelhouder is, omdat er totaal geen politieke reactie is gekomen na de eerste actie tegen BPOST op vrijdag 04 oktober. Ter herinnering, het collectief wil dat hun eisen, namelijk een verlaging van de accijnzen op brandstof en een verlaging van de BTW tot 6% op elektriciteit en alle essentiële producten.
Het collectief is zich er duidelijk van bewust dat hun acties slechts een druppel op een gloeiende plaat zijn in een systeem dat volledig heroverwogen moet worden: ten eerste, hervorming van het belastingstelsel dat grote bedrijven in staat stelt om belastingen te ontwijken, en ten tweede, wat nog erger is, dat hen in staat stelt om hun activiteiten te optimaliseren en gouden uittredingsparachutes te vermijden, terwijl de burgers steeds maar armer worden. Ten tweede moeten we, wat de klimaatverandering betreft, ophouden de burgers zich schuldig te laten voelen en hen te straffen met talloze belastingen die hun koopkracht blijven verminderen. Het is aan de grootste vervuilers met name sommige grote bedrijven, om de kosten van deze ecologische overgang te dragen. De collectieve burgeracties tegen bepaalde overheidsmaatregelen zal doorgaan met keiharde acties, zolang de beleidsmakers weigeren te luisteren naar zijn burgers.
"Wat wij beweren is een grondrecht dat in de Belgische grondwet is verankerd in artikel 23 van de Belgische grondwet, waarin staat dat elke burger het recht heeft om een leven te leiden in overeenstemming met de menselijke waardigheid. "Legt Jules uit, een gepensioneerde, die zijn hele leven heeft gewerkt om te eindigen met een pensioen dat hem nauwelijks laat overleven. "Ik huur een klein huisje, ik leid een eenvoudig leven en als ik mijn huur en alle kosten heb afgetrokken, heb ik nauwelijks genoeg om een biertje te kopen, dat vind ik niet normaal na mijn hele leven werken. Gelukkig ben ik in goede gezondheid.» Ludivine, een werknemer van Proximus, vervolgt: "De staat gedraagt zich net hetzelfde als de aandeelhouders, zij willen alleen dividenden maximaliseren en dit helaas niet om het gat in de overheidsschuld te dichten. Als het zijn rol speelde als openbare dienst, met zijn 53% van de aandelen, kan de Belgische staat gunstige beslissingen nemen om de bevolking een kwaliteitsdienst aan te bieden. De abonnementen bij Proximus behoren tot de duurste op de markt, terwijl het bedrijf voornamelijk openbaar is. Vindt u dit normaal voor een bedrijf waar onze overheid de grootste aandeelhouder van is? » Verdere acties worden voorbereid om druk te blijven uitoefenen op de toekomstige federale regering. De collectieve acties die we verder gaan uitvoeren zijn van plan om de eisen tegen de gouvermentale maatregelen alleen maar luider en duidelijker te maken, zodat er rekening mee kan worden gehouden.We gaan dus verdere acties blijven organiseren, zolang de burger wordt onderdrukt.