Het loonbeleid bij de modegroep Inditex moet een stuk correcter en vooral transparanter worden. Dat zeggen de vakbonden in gemeenschappelijk front. Inditex is bekend via kledingmerken als Zara, Massimo Dutti en Bershka.
“Voorbeelden van een niet-transparant loonbeleid zien we in diverse landen", zegt Jörgen Meulders, vakbondssecretaris bij ACV Puls. "We voeren dan ook actie met steun van Belgische, Franse, Duitse en Luxemburgse vakbonden".
De vakbonden eisen leefbare arbeidscontracten en maken zich vooral zorgen over het loonbeleid dat Inditex hanteert. "We zeggen al jaren dat de basislonen voor startende werknemers bij een winkelketen als Zara te laag zijn", legt Meulders uit. "De werkgever vult die lage basislonen aan met commissies. Maar de manier waarop dat gebeurt is voor ons heel moeilijk te controleren en niet transparant. Als we correcties op het loon vragen, blijkt dat het bedrijf meestal wel bijpast tot aan het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GMMI) in de sector".
Sectorbarema’s toepassen
"De samenwerking met vakbonden uit diverse landen is geen toeval", aldus Meulders. "Het loonbeleid moet in heel wat landen een stuk transparanter worden. Wij willen ook dat de basislonen gewoon worden opgetrokken naar wat er in de sectorbarema's is overeengekomen".
Naar aanleiding van het probleem werd de Zara-winkel in de Brusselse Nieuwstraat vandaag dicht gehouden tussen 10.00u en 12.00u. "We hebben niet alleen actie gevoerd maar ook gepraat met de directie", aldus Meulders, die blijft uitkijken naar een oplossing voor de terechte eis van de werknemers en de vakbonden.
Jörgen Meulders (ACV Puls)