Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Een zeer divers gezelschap van een groot aantal organisaties en individuele burgers gaven op zondag 8 december gevolg aan de oproep van Climate Express en de Klimaatcoalitie (meer dan 70 kleine en grote organisaties) om naar Brussel te komen om een mensenketting te vormen rond het Federaal Parlement en het Koninklijk Paleis. Volgens de VRT waren er 2.400 deelnemers. LEF was erbij om onze solidariteit te betuigen en beelden van de actievoerders en hun bekommernissen vast te leggen.

Persbericht van de organisatoren

Duizenden burgers vormen mensenketting aan de voordeur van onze politici

Vandaag (8 december 2019) hebben duizenden burgers uit het hele land in Brussel een mensenketting gevormd rond het Federaal Parlement en het Koninklijk Paleis. Naar aanleiding van de klimaattop in Madrid eisen Vrijwilligersorganisatie Climate Express en de Klimaatcoalitie meer klimaatambitie en een Federale regering die ons land klaarstoomt voor de toekomst.

Ons land moet deze klimaattop aangrijpen om de klimaatambitie serieus op te krikken en zich grondig voor te bereiden op de start van de uitvoering van het Akkoord van Parijs in 2020” benadrukt Zanna Vanrenterghem, coördinator bij Climate Express. “Een ambitieus en eerlijk klimaatbeleid biedt onnoemelijk veel kansen voor een gezonde, welvarende en gelijke samenleving. Dit kan enkel met échte politieke wil en een visie op lange termijn”.

Met de mensenketting wilden de organisatoren tonen dat samenwerking en solidariteit cruciaal zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Tegelijkertijd vieren we wat de klimaatbeweging in één jaar tijd heeft bereikt. Langs het parcours stonden diverse ‘checkpoints’ opgesteld, waar organisaties concrete boodschappen voor het klimaat zichtbaar hebben gemaakt. Zo werd bijvoorbeeld een boom geplant op het Vrijheidsplein om de rol van de natuur te benadrukken, organiseerden enkele organisaties een boerenmarkt met producten van ecologische landbouw, zongen Noord-Zuidorganisaties een karaoke voor het klimaat, …

De komende dagen gaan de Belgische klimaatministers naar de klimaattop in Madrid. Een delegatie van de Klimaatcoalitie volgt de onderhandelingen ter plaatse nauw op en heeft ontmoetingen met de ministers op de agenda staan. “We hopen dat onze ministers de stem van de burgers meenemen, want België moet als historische vervuiler haar verantwoordelijkheid nemen. Tot op heden zal ons land zijn doelstellingen voor 2020 niet halen en de maatregelen voor 2030 zijn nog steeds onvoldoende. Ons land heeft zelfs nog geen duidelijke positie om koolstofneutraal te worden in 2050”, besluit Dave Van Meel, vicevoorzitter van Klimaatcoalitie.

Onze eisen voor de COP25

LEF foto’s
https://photos.app.goo.gl/PfHzFwYNxBDnZGzL9