Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Als artsen van Weerwerk* stelden we een open brief en een petitie op over de werkomstandigheden in de dienstencheque sector en de alarmerende ziektecijfers die daarmee gepaard gaan. Nog te publiceren onderzoek van de VUB toont aan dat deze cijfers onaanvaardbaar hoog zijn. 82% meldt rugklachten. 84% ervaart problemen in spieren, pezen of gewrichten. Bovendien loopt schoonmaakpersoneel meer risico op sterfte door longziektes. 22% van de poetshulpen heeft nog nooit een opleiding gekregen. Veel poetshulpen voelen zich geïsoleerd en eenzaam in hun werk. Langdurige ziekteperiodes resulteren vaak in ontslag omdat de werkgever geen aangepast werk wil voorzien. Het wettelijk kader en de richtlijnen die de werkgever dient na te leven, zijn nog erg vaag wat de deur openzet tot laksheid, zelfs tot misbruik. De werkgevers dragen een grote verantwoordelijkheid in de gezondheidsklachten die hun personeel ervaren. Wij als artsen kunnen de gevolgen hiervan dagelijks in onze praktijk vaststellen.

Aan de open brief verbonden wij een petitie. Het doel van de brief en de petitie is om het debat over gezondheid op het werk onder de aandacht te brengen en specifiek de werkomstandigheden in de dienstencheque sector uit te lichten. We formuleren ook een aantal voorstellen om de werkomstandigheden in de sector te verbeteren.

De open brief, de petitie en de ondertekenaars kan u hier raadplegen:
iksteunmijnhuishoudhulp.org
Deze petitie werd al ondertekend door Christophe Vanroelen (Prof. Arbeidssociologie VUB), Jan De Maeseneer (Emeritus prof. en hoofd afdeling Huisartsgeneeskunde UGent), Ben Nemery (Emeritus prof. Arbeidsgeneeskunde KULeuven), Luc Van Gorp (Voorzitter Christelijke Mutualiteiten), Paul Callewaert (Algemeen Voorzitter Nationaal Verbond Socialistische Mutualiteiten), Jean-Pascale Labille Secrétaire Général de l'Union Nationale des Mutualités Socialistes), Minerva (Progressieve Denktank), Bert Aertgeerts (Prof. en hoofd Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde KULeuven), Roy Remmen (Prof. en voorzitter vakgroep Huisartsgeneeskunde UA), Lode Godderis (Prof. Arbeidsgeneeskunde KULeuven), Koen De Maeseneir (Directeur Vereniging van Wijkgezondheidscentra), Fanny Dubois (Sécrétaire Générale de la Fédération des Maisons Médicales), Paul Verhaeghe (Prof. Psychoanalyse en Klinische psychologie UGent, auteur, psychoanalyticus), Sam Proesmans (Arts-Internist, master in Public Health, vice-voorzitter Vrijdaggroep), Ri Deridder (Voormalig Algemeen Directeur RIZIV, voorzitter Dokters van de Wereld), Michel Vanhoorne (Ereprof. Arbeid en Milieugezondheidkunde UG) ….
De brief wordt dus breed gedragen en wordt via de verschillende kanalen van de ondertekenaars verspreid.

* Weerwerk is een collectief van huisartsen, arbeidsgeneesheren en syndicalisten die nadenken en handelen over gezondheid op de werkvloer. Weerwerk duikt op in opinieartikels, lezingen en en andere publicaties en bouwt aan bruggen met andere spelers rond het thema van gezondheid op het werk.
U kan ons bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0497/062476