Ook zij-kant ontsnapt niet aan de besparingen van de nieuwe Vlaamse regering. Vanaf 2020 moeten wij, zoals de hele sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk, 6% inleveren. Wat er nadien zal gebeuren is koffiedik kijken.
zij-kant leverde net, na veel inspirerend denk- en schrijfwerk, een stevig onderbouwd en ambitieus vijfjarenplan in. We rekenen op groei om extra mensen aan te werven, want we werken al jaren met een onderbezetting van ons personeelskader. Theoretisch gezien hebben we ook groeimogelijkheden: zij-kant werd in 2018 als één van de slechts 28 organisaties (op een totaal van 111 organisaties) positief beoordeeld door een visitatiecommissie, zonder aanbevelingen. Net als in de vorige beleidsperiodes, trouwens.
Deze goede startpositie betekent – in combinatie met een sterk beleidsplan – dat we zeker mogen zijn van onze subsidie-enveloppe, en zelfs mogelijk extra middelen krijgen. Althans, dat zegt het huidige decreet. En net dat decreet wil de nieuwe Vlaamse regering bijsturen, met als rode draad: de minister krijgt het laatste woord over de subsidies. Hoe goed een externe commissie ook heeft beoordeeld: het is de minister die finaal zijn duim omhoog of omlaag steekt. Romeinse toestanden.
Wij, en alle andere sociaal-culturele volwassenenorganisaties, zijn lang niet de enigen die de broeksriem (opnieuw) moeten aanhalen. De nieuwe Vlaamse regering haalt ongemeen hard uit naar de kunsten- en cultuursector, de openbare omroep, de onafhankelijke pers, etnisch-culturele minderheden, Brussel en snoeit zelfs – net nu de Warmste Week eraan komt – op welzijn. Terwijl de Vlaming met warmathons, bakavonden en spaghettifestijnen alles uit de kast haalt om centjes in te zamelen voor de meest kwetsbaren onder ons, haalt de Vlaamse regering het geld weg bij de organisaties die zich structureel inzetten voor deze kwetsbaren.
Zo moest het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, dat de Zelfmoordlijn beheert, 54.840 euro besparen, en dat terwijl Vlaanderen een van de Europese koplopers is op het vlak van zelfdodingen. Het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs moest 198.551 euro inleveren. Na de bakken kritiek die de minister over zich heen kreeg, werden deze maatregelen plots teruggeschroefd. Delen wel nog in de klappen: Sensoa (-186.776 euro). zij-kant hamert er nochtans elk jaar op, bij elke campagne tegen partnergeweld of seksueel geweld: preventie en sensibilisering is alles. Net doordat Sensoa zich als campagnepartner engageerde voor onze Is ’t oké-campagne, konden wij dit najaar met leuk promotiemateriaal en prikkelende FlirterTwisters langs hogescholen en universiteiten trekken, waarbij we met jongeren in discussie gingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. En dat wérkte. Zo goed zelfs dat studenten en scholen nu zelf aan onze mouw komen trekken omdat ze zien dat er nog veel werk aan de winkel is. Vandaag zorgen we ervoor dat er morgen minder mensen geweld ervaren, en dat de samenleving dus minder kosten heeft aan opvang, begeleiding en bestraffing.
Besparen op welzijn, cultuur en het sociaal-culturele middenveld is stokken in de wielen steken van de samen-leving. Organisaties als zij-kant brengen mensen samen, doen hen kritisch nadenken over maatschappelijke vraagstukken, geven hen tools om de wereld rond hen duurzamer, gelijker, meer solidair en divers te maken. Besparen op ons is besparen op de democratie. Dat heet dan het primaat van de politiek, zeker?
Bron: https://www.zij-kant.be/besparingen-treffen-ook-zij-kant/