Voor de eerste keer in de geschiedenis wordt er in de dienstenchequesector een traditionele staking georganiseerd. Op 8 januari roept het ACV de poetshulpen op om het werk neer te leggen en thuis te blijven. De onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers zitten al maanden muurvast.
Een nationale actie op 28 november en enkele regionale acties in december brachten meer dan 1.000 poetshulpen op de been. Maar nog steeds weigeren de werkgevers akkoord te gaan met een bescheiden bruto loonsverhoging van 1.1%. In de meeste andere sectoren is dat al lang verworven, in navolging van het interprofessioneel akkoord voor 2019-2020. Ook de aanstelling van een bemiddelaar heeft nog niet tot vooruitgang geleid. Daarom staken de poetshulpen op woensdag 8 januari. “Dit is een historisch moment,” zegt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. “Niet alleen voor België maar voor heel Europa. Werknemers die afgezonderd werken - zoals de poetshulpen - en weinig contact hebben met collega’s voeren bijna nooit actie. Laat staan dat ze staken! Op 8 januari gebeurt dit wel. Poetshulpen eisen respect en een schoon loon. Ze zijn niet langer een stille, onzichtbare groep maar ze komen op voor hun rechten.”
De werkgevers willen niet verder gaan dan een netto loonsverhoging van 0.6% onder de vorm van 125 euro in ecocheques voor een voltijdse werknemer. Erg laagbetaalde werknemers in heel belastende jobs bekomen dus niet wat voor de modale werknemer een evidentie is. Even erg als het missen van een voordeel inzake koopkracht is het gebrek aan respect voor een fysiek zware job, die voor zoveel gezinnen een essentieel verschil in de dagelijkse levenskwaliteit uitmaakt.
Het schoentje knelt… bij werkgevers én overheid
De Vlaamse gebruiker moet door de verlaging van de fiscale aftrekbaarheid vanaf januari netto 90 cent meer betalen, een stijging met maar liefst 14% van de vroegere nettoprijs van 6,3 euro. Levert dat geen marge op voor een loonsverhoging? “Spijtig genoeg niet, want de Vlaamse overheid steekt die vermindering van de fiscale aftrekbaarheid volledig in eigen zak: ze dient integraal om het begrotingstekort te helpen dichten,” aldus Pia Stalpaert.
“Wij blijven onze peilen richten op de werkgevers, want zij kunnen een loonsverhoging voor de poetshulpen goedkeuren. Maar de Vlaamse overheid heeft alle sleutels in handen om wat meer zuurstof in de sector te pompen. Dit kan door iets te doen aan de prijs van de dienstencheque via een indexering ofwel door de inruilwaarde die overheid betaalt voor de volle 100% te indexeren in plaats van de 73% nu of de opbrengst van de vermindering van de fiscale aftrekbaarheid sinds 1 januari 2020 ter beschikking te stellen voor loononderhandelingen in de sector.”
PRAKTISCHE INFO
Lokaal worden er ook enkele stakerscafés georganiseerd. Hieronder vindt u een overzicht:
WEST-VLAANDEREN
- Kortrijk – President Kennedypark 16d, 8500 Kortrijk tussen 9u30 – 11u30
- Brugge – Koning Albert I-laan 132 Brugge tussen 9u30 – 11u30
- Oostende - Kanunnik Dr. Louis Colensstraat 7, 8400 Oostende tussen 9u30-11u30
Contactpersoon: Dieter Devos - 0497/34 41 17
LIMBURG
- Monseigneur Broekxplein 6, 3500 Hasselt tussen 9u - 12u
Contactpersoon: Johan Nelissen - 0473/51 46 88
LEUVEN
- Martelarenlaan 8, 3010 Kessel-Lo tussen 9u - 12u
Contactpersoon: Kris Vanautgaerden - 0479/94 70 87
Pia Stalpaert
Voorzitter ACV Voeding en Diensten