Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en de KU Leuven stelden vast dat een verpleegkundige in de Belgische ziekenhuizen voor gemiddeld 9,4 patiënten moet zorgen. De internationaal aanvaarde norm voor een veilige zorgomgeving is nochtans maximum 8 patiënten per verpleegkundige. Het KCE pleit er dan ook voor dat de overheid jaarlijks bijkomende middelen investeert, en dat ze erop toeziet dat deze effectief worden gebruikt om het aantal patiënten per verpleegkundige te verlagen op de diensten waar dit het meest nodig is.

De BBTK klaagt al jarenlang aan dat verpleegkundigen in onveilige omstandigheden werken. Kwaliteitsvolle zorg en opvolging zijn slechts mogelijk als het personeel zijn beroep in kwaliteitsvolle omstandigheden kan uitoefenen.

De BBTK eist dan ook dat de vrijgemaakte financiële middelen voor het Noodfonds Zorg dringend:

· Verduurzaamd worden: de tewerkstelling op het terrein zal pas structureel versterkt worden als een recurrente financiering gewaarborgd wordt.
· Gebruikt worden voor nieuwe, direct inzetbare jobs zodat verpleegkundigen zich eerst en vooral kunnen wijden aan zorgtaken. Wat dus betekent dat er meer verzorgende, logistieke en administratieve collega’s moeten komen. Die collega’s zijn onmiddellijk beschikbaar. Vandaag werken ze deeltijds of met onzekere contracten. Ze zijn vragende partij voor meer werkuren en/of een stabieler contract.

De BBTK pleit voor een versterking van de nachtploegen: 1 enkele verpleegkundige voor meer dan 30 patiënten, en dat maar liefst 11 uur na elkaar ... Dat is waanzin! Hoeveel nachten zonder zelfs maar eens 5 minuten te kunnen pauzeren? Hoeveel nachten zonder zelfs maar eens een koffietje te kunnen drinken? Hoeveel patiënten worden dan maar éénmaal per nacht gezien? Wij willen dat er ten minste 1 verpleegkundige en 1 zorgkundige de klok rond aanwezig zijn.

De BBTK ondersteunt beide opleidingstrajecten: gegradueerd HBO5 en bachelor.

De BBTK eist een structureel mentoraat: de verpleegkundigen op de werkvloer hebben te veel werk en dus maar weinig tijd om studenten te begeleiden. Ook de docenten verpleegkunde kunnen maar een beperkte tijd op de stageplaatsen aanwezig zijn. Er moeten dringend voldoende menselijke middelen worden voorzien zodat ervaren verpleegkundigen hun toekomstige collega’s kunnen opleiden. Dit betekent dat verpleegkundigen moeten worden vrijgesteld om die studenten op te leiden en dat ze dus ook vervangen moeten worden. Een goed begeleide student wordt later gegarandeerd een toffe collega!

Om al die redenen eist de BBTK nog steeds méér personeel en méér middelen die via het sociaal overleg correct worden ingezet. Dit is een politieke keuze in het belang van de volksgezondheid!

Werken, ja! Doodwerken, neen!

  • Jan-Piet Bauwens (NL) Ondervoorzitter
  • Nathalie Lionnet (FR) Federaal secretaris