Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Op woensdag 5 februari 2020 komen honderden ACOD-militanten samen in Het Depot in Leuven. Daarmee willen ze een duidelijk signaal geven aan de regering Jambon dat ze de verdere besparingen in het Vlaams regeerakkoord niet aanvaarden. Ze willen dat de Vlaamse regering opnieuw oog heeft voor openbare diensten.

Voor De Lijn zijn er onvoldoende middelen voorzien om het openbaar vervoer in Vlaanderen verder uit te bouwen – toch een ambitie van deze Vlaamse regering. Deze onderfinanciering komt boven op de al bestaande problemen bij De Lijn: een tekort aan chauffeurs en een braindrain op managementniveau. Bovendien wil de Vlaamse regering via een omstreden benchmark De Lijn ook vergelijken met privaat busvervoer. Volgens de ACOD is dit de eerste stap richting privatisering van De Lijn.

In de Vlaamse overheidsdiensten zien we een verderzetting van het beleid van de vorige Vlaamse regering: opnieuw zijn er besparingen op personeel en middelen. De werkdruk op het personeel neemt zo verder toe en de dienstverlening aan de burger komt steeds meer onder druk te staan. Tegelijk is er geen teken dat de uitbestedingen aan de private sector en dure externe consultancy-opdrachten worden verminderd.

Voor het onderwijs biedt het Vlaams regereerakkoord onvoldoende oplossingen voor reeds lang aanslepende problemen: het lerarentekort, de hoge werkdruk en het gebrek aan structurele investeringen in infrastructuur en werkingmiddelen. Het verdeel-en-heers-principe in de financiering is bovendien bijzonder pijnlijk: de verschuiving van middelen van één onderwijstak naar een andere zet zo het personeel tegen elkaar op.

In de Lokale en Regionale Besturen zien we een toename van de taken zonder dat daarvoor ook extra financiering voorzien wordt. Eveneens opmerkelijk is de invoering van gemeenschapsdiensten: wat vroeger volwaardige jobs waren in gemeenten zal nu gratis kunnen uitgevoerd worden door werkzoekenden. Ook in de Lokale en Regionale Besturen wordt voorts de stap gezet naar de verder privatisering van wat nu nog openbare taken zijn.

De cultuursector ondergaat in de komende regeerperiode een grondige hertekening van het subsidielandschap, waarbij het de bedoeling van de Vlaamse regering is om meer controle te krijgen over de culturele sector. Dit blijkt ook uit de stappen van de Vlaamse regeringspartijen en vooral de N-VA om de VRT aan banden te leggen en de politieke greep op de openbare omroep te vergroten.

Kom op woensdag 5 februari 2020 naar Het Depot (Martelarenplein 12, 3000 Leuven) om meer te weten over de ACOD-standpunten rond het Vlaams Regeerakkoord en om te spreken met ACOD-verantwoordelijken. Onze militantenbijeenkomst start om 9u30.

Chris Reniers – voorzitter ACOD – 0479 94 99 97
Werner Roelandt – algemeen secretaris ACOD – 0472 68 06 53