Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Om het stijgend aantal platformwerkers te ondersteunen, start het ABVV een nieuwe werking op. Wie via een platform zoals bijvoorbeeld Uber, Deliveroo of Listminut werkt, kan sinds de bijkluswet van 2018 een beroep doen op een fiscaal gunstregime. Maar aan een goede sociale omkadering en bescherming inzake veiligheid en gezondheid ontbreekt het des te meer. En daar wil het ABVV met de nieuwe dienst ‘ABVV Platform’ werk van maken.

ABVV Platform is een samenwerking tussen meerdere ABVV-centrales en onderscheidt zich door zijn digitale focus. De hele werking zal online bereikbaar zijn via een website, een forum en via de sociale media. Het geheel zal een online community vormen waar platformwerkers in contact kunnen komen met elkaar en waar ze beroep kunnen doen op medewerkers van ABVV platform om problemen aan te kaarten.

De uitdaging voor ABVV Platform wordt om die platformwerkers uit het isolement te halen én om een betere bescherming af te dwingen bij de platformen. Wie via een platform werkt, krijgt nu niet dezelfde sociale en juridische bescherming als een werknemer in loondienst. Niet alleen als die platformwerker bijklust of als student wil bijverdienen, maar ook niet als het zijn of haar hoofdactiviteit is. Bovendien is er heel wat onduidelijkheid over welke regels wel of niet van toepassing zijn op platformwerkers en door die vragen en onzekerheden wil ABVV Platform de platformwerkers loodsen.

Met dit initiatief willen de ABVV-centrales Algemene Centrale, BTB, ABVV-Metaal, MWB en Horval er ook kunnen zijn voor deze steeds groeiende groep aan mensen die al te vaak in een kwetsbare positie zitten. “Welk statuut de mensen die via een platform werken ook hebben, ze verdienen hun rechten en bescherming. En daarom willen wij er als vakbond voor hen zijn”, zegt Issam Benali van ABVV Platform.

Meer weten?

www.abvvplatform.be

www.facebook.com/abvvplatform

Issam Benali
federaal secretaris