Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Brussel, 6 maart 2020. Tijdens een contact met de sociale partners gisteravond kondigde de federale regering aan dat ze vandaag een reeks maatregelen zal bekend maken om de sociale en economische impact van het coronavirus in te dijken. Het ziet er naar uit dat de verspreiding van het coronavirus een stevige impact kan hebben op het inkomen van heel wat Belgische werkenden. Het ACV verwacht van de regering dan ook dat ze niet enkel oog heeft voor bedrijven en zelfstandigen, maar ook maatregelen neemt om werkenden te beschermen tegen inkomensverlies. Dat kan met een reeks heel concrete maatregelen.

  1. Er wordt vaak naar de regeling tijdelijke werkloosheid verwezen om de klappen mee te helpen opvangen. Dat is positief, want onze sociale zekerheid is bijzonder effectief als stabiliserende factor in crisissituaties. Het ACV vraagt om de vergoeding voor tijdelijke werkloosheid op te trekken van 65% van het loon naar 70%. Zoals dat gebeurde na de financiële crisis van 2008.
  2. Eind februari keurde het parlement nog een reeks maatregelen goed om de gevolgen van een mogelijke no-deal Brexit op te vangen, waaronder uitgebreide tijdelijke werkloosheid. Het ACV wil dat die Brexit-regeling, met een verhoging én veralgemening van de minimumtoeslag die de werkgever bovenop de RVA-uitkering bij economische werkloosheid betaalt, veralgemeend wordt. En dus ook geldt voor wie door het coronavirus loonverlies lijdt. Die is niet minder slachtoffer dan wie door de Brexit tijdelijk werkloos wordt. Zelfs met een uitkering aan 70% van het (begrensde) loon blijft stevig inkomensverlies. Daar komt vandaag in het geval van economische werkloosheid een minimumtoeslag bovenop die de werkgever bovenop de RVA-uitkering betaalt. Deze bedraagt minimum 2 euro per dag voor een arbeider en 5 euro per dag voor een bediende. Deze toeslag is voor Brexit-slachtoffers op uitdrukkelijke vraag van het ACV gelijkgeschakeld voor arbeiders en bedienden én geïndexeerd. Zo komt de toeslag voor alle Brexit-slachtoffers op 5,63 euro extra per dag of 146,38 euro per maand. Het ACV wil dat dit de algemene regeling wordt. En dus ook geldt voor de gevolgen van de corona-epidemie, ook in geval van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Met de indexering van maart komt dit op 5,74 euro per dag of 149,30 euro per maand (te indexeren).
  3. Het ACV wil dat de dagen tijdelijke werkloosheid gelijkgesteld worden voor het recht op jaarlijkse vakantie en voor het vakantiegeld.
  4. Het ACV verwacht een . Wie niet kan werken omwille van quarantainemaatregelen door ziekte en/of besmetting en/of quarantaine in een ziekenhuis is in principe arbeidsongeschikt. En heeft dus recht heeft op het gewaarborgd loon voor ziekte. Andere werknemers die de werkgever uit voorzorg niet wil tewerkstellen behouden hun gewone loon, omdat het hier niet gaat om een geval van overmacht.

Het ACV verwacht ook dat het sociaal overleg in bedrijven en organisaties ten volle wordt benut om de nodige voorbereidingen te treffen om de gevolgen van het corona virus in te dijken om de bedrijven en de werknemers, maar net zo goed de gebruikers/klanten/cliënten met de minste schade door deze risicovolle periode te loodsen.