Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Minister Jambon wil opnieuw meer mensen aan het werk. Bijvoorbeeld in de bouw en de dienstenchequebedrijven. Want dat zijn volgens de minister sectoren waar de social distancing zonder probleem kan worden gerespecteerd. Want, aldus de minister: ‘"De meeste mensen kunnen toch gerust boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is? Ik ben het er niet mee eens om heel die sector stil te leggen. Ik denk dat daar meer gewerkt kan worden dan er vandaag gewerkt wordt.”

Federaal secretarissen van de Algemene Centrale – ABVV Gianni De Vlaminck (Bouw) en Issam Benali (Dienstencheques) ergeren zich aan deze uitspraken van de minister. Hij toont hiermee een totaal gebrek aan kennis van de genoemde sectoren en speelt bijgevolg met de gezondheid van de werknemers.

Wat de dienstencheques betreft is het echt niet mogelijk om aan klanten te vragen om op hun kamer te gaan zitten terwijl er urenlang gepoetst wordt. Vaak gaat het om oudere klanten met beperkte mobiliteit. Bovendien zijn in veel gezinnen momenteel ook de kinderen thuis. Dat 140.000 huishoudhulpen moeten langsgaan bij een miljoen gezinnen die door telewerk en gesloten scholen massaal thuis zijn: hoe strookt dat met social distancing? Huishoudhulpen krijgen zo een wel erg dubbele boodschap: ze mogen niet langsgaan bij hun familie, maar wel bij klanten…
Wij herhalen dat de dienstenchequesector door de federale regering volledig gesloten zou moeten worden.

Ook in de bouw is social distancing niet altijd mogelijk. We merken dat er onvoldoende preventieve maatregelen zijn voor wie moet blijven werken. Op de werven of in de werfkeet is er vaak onvoldoende respect voor hygiëne en zijn sanitaire voorzieningen niet altijd aanwezig.

Daarom herhalen wij deze gezamenlijke oproep naar de regering:

  • Om in deze periode de gezondheid op de eerste plaats te zetten, boven de economie. Er mogen geen risico’s genomen worden met werknemers en klanten.
  • Om loonverlies te beperken voor de lage lonen

Om overleg te voeren met de sociale partners, om te vermijden dat politici beslissingen nemen of uitspraken doen die niet stroken met de realiteit op de werkvloer.

Enkel op deze manier kunnen wij deze crisis samen aanpakken en de gezondheid van onze werknemers garanderen.