Tot hoever zijn we solidair in tijden van coronacrisis?
We maken een zeer ernstige crisis door in eigen land én op wereldvlak door de pandemie met het Covid-19 virus, ook coronavirus genoemd. Wat is hierin onze houding als vredesbeweging?
De zorg voor elkaar staat gelukkig helemaal centraal. Veruit de meeste mensen weten zich verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van de anderen. Deze gedeelde zorg en verantwoordelijkheid worden in de media sterk aangemoedigd. Veel mensen drukken ook hun dank en waardering uit voor hen die in de eerste linie staan van de hulpverlening en van de gezondheidszorg. En ook Pax Christi wil graag haar waardering en steun uitdrukken aan allen die zich iedere dag inzetten in de strijd tegen het virus.
Toch durven we ons ook de vraag stellen of de aandacht voor de dreiging die van het coronavirus uitgaat niet te uitsluitend naar onze eigen omgeving gaat. In de journaals is er nog nauwelijks plaats, al is het maar even, voor wat er nu gebeurt met de vluchtelingen op de Griekse eilanden. Ook geen aandacht meer voor miljoenen Afrikanen die niet alleen bedreigd worden door het coronavirus maar ook door een alles verwoestende plaag van miljarden sprinkhanen in Oost-Afrika, die alles kaalvreten. De berichten over de verspreiding van het coronavirus in Afrika en Latijns-Amerika blijven eerder schaars en beginnen nu pas opgepikt te worden.
We stellen ons ook de vraag: wat gebeurt er met de aan gang zijnde gewapende conflicten in de wereld, bestaan die nog? Wat met de wereldbewapening die geruisloos verder gaat en miljarden dollars en euro’s blijft verslinden die dus niet geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld gezondheidszorg? Waarom wordt dit gegeven niet tegen het licht gehouden? Veel meer middelen zullen toch beschikbaar moeten komen voor de nieuwe noden die zich aanmelden bij ons en elders in de wereld.
Pax Christi Vlaanderen sluit zich daarom volledig aan bij de oproep van Antonio Guterres, Secretaris-Generaal van de VN. In een videoboodschap riep hij maandag 23 maart op tot een onmiddellijke wereldwijde wapenstilstand. Letterlijk: “De woestenij van het virus legt de oorlogswaanzin bloot. (…) Stop de oorlogsziekte en vecht tegen de ziekte die onze wereld teistert. Het start met overal te stoppen met vechten. Dat is wat onze menselijke familie nodig heeft, nu meer dan ooit.”
Het is goed dat wij vandaag op onze media regelmatig de promotiespot van Broederlijk Delen horen: “Delen doet goed. Ook met het Zuiden.” Pax Christi nodigt op haar beurt uit tot een volgehouden solidariteit met alle burgers in ons land, dus ook met de asielzoekers hier en aan de grenzen van Europa, die andere levensbedreigende virussen van oorlog en geweld ontvluchten, de mensen zonder dak boven hun hoofd én de mensen van het Zuiden.
Laat ons blijvend applaudisseren voor zij die de mensen in welke nood dan ook bijstaan, voor zij die mild zijn voor een andere overtuiging, voor zij die mee de noodzakelijke klimaattransitie mogelijk maken, voor zij die moed en kwetsbaarheid samenbrengen in hun strijd voor meer rechtvaardigheid.
Foto: Social Distancing/GoToVan/Creative Commons 2.0