Bepaalde werkgevers maken maar al te graag handig gebruik van de juridische onduidelijkheid over tijdelijke werkloosheid en ziekte om bepaalde werknemers een recht af te nemen dat van essentieel belang is, nl. gewaarborgd loon bij arbeidsongeschiktheid wegens ziekte. De BBTK klaagt deze praktijken aan en eist dat het gewaarborgd loon voor bedienden behouden blijft.
Met de tijdelijke werkloosheid wegens Covid-19 die effectief ingevoerd werd in de bedrijven, kregen veel zieke bedienden de voorbije dagen het bericht dat de periode van hun gewaarborgd loon beëindigd werd en dat ze op ziekenfondsuitkeringen zouden terechtkomen. Het maakt daarbij geen enkel verschil of een werknemer al ziek was toen hij in tijdelijke werkloosheid werd geplaatst of niet.
Ter herinnering: als je ziek bent, voorziet de wet dat de werkgever de bediende een maand gewaarborgd loon moet betalen op voorwaarde dat deze minstens een maand anciënniteit in het bedrijf heeft. Na die periode van 30 dagen betaalt het ziekenfonds je uitkeringen, onder bepaalde voorwaarden.
We stellen vast dat bepaalde werkgevers vervroegd stoppen met de uitbetaling van dit gewaarborgd loon en hun zieke werknemers (en de betaling van hun uitkeringen) overhevelen naar het ziekenfonds. Het gaat hier wel degelijk om situaties waarbij het bedrijf momenteel een beroep doet op tijdelijke werkloosheid. Ook al dient te worden benadrukt dat bepaalde bedrijven die geen gebruik maken van tijdelijke werkloosheid ook proberen om het recht op gewaarborgd loon te omzeilen, wat uiteraard wettelijk helemaal niet kan.
We nemen het voorbeeld van een bediende die ziek werd op 17 maart. Hij zou dus één maand lang zijn gewaarborgd loon moeten ontvangen. Intussen voert zijn werkgever tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in vanaf 25 maart. Er wordt ons gezegd dat deze werknemer vanaf de overgang naar tijdelijke werkloosheid zijn recht op gewaarborgd loon zou verliezen en onmiddellijk uitkeringen van het ziekenfonds zou moeten ontvangen.
NEEN,
- In de huidige stand van zaken is dit in strijd met de wet. Het gewaarborgd loon voor bedienden is een recht dat ten laste is van de werkgever, zoals de wet voorziet.
- Iemand die naar ziekenfondsuitkeringen moet overstappen zou twee keer benadeeld worden aangezien die maar een vergoeding van 60% van een begrensd loon ontvangt, terwijl iemand die werkloos is wegens overmacht 70% van een begrensd loon + € 5,63/dag krijgt.
- Deze maatregel lijkt sterk op een zoveelste cadeau aan de werkgevers zodat ze niet zouden moeten “opdraaien” voor de kost van de afwezigheden in de bedrijven.
Wij stellen vast dat volgens deze interpretatie enkel de zieke werknemers gesanctioneerd zouden worden. Dit kunnen we niet tolereren! Het gewaarborgd loon betaald door de werkgevers is een recht, en zeker tijdens deze pandemie! Het moet gevrijwaard blijven. Wat de ziekte-uitkeringen betreft, pleiten wij ervoor om deze te verhogen tot hetzelfde bedrag als de specifieke werkloosheidsuitkeringen in het kader van het coronavirus.
In deze periode van juridische onzekerheid die de regering heeft gecreëerd, raden wij bedienden in een dergelijke situatie aan om niettemin de formaliteiten bij hun ziekenfonds te vervullen zodat er geen risico ontstaat dat ze uiteindelijk zonder enig inkomen achterblijven. De BBTK zal zelf ook alles in het werk stellen om het wezenlijke recht op gewaarborgd loon te doen naleven.