De vakbond ACV reageert positief op het bericht dat een levering van 1,6 miljoen mondmaskers voor de woonzorgcentra de kwaliteitstest heeft doorstaan. “We hopen dat deze mondmaskers zo snel mogelijk bij het personeel geraken”, beklemtonen Olivier Remy (ACV Puls) en Jan Mortier (ACV Openbare Diensten). “Maar er is nog meer nodig om het personeel aan het werk te houden”.
De bescherming van de zorgverleners wordt cruciaal in de komende weken. “Het zal nog een tijd duren voor er in de woonzorgcentra weer een normale situatie zal zijn”, zeggen Remy en Mortier. “Veel werknemers hebben schrik om bewoners of hun eigen gezin te besmetten. Evenveel werknemers willen antwoorden op bepaalde vragen zodat ze met een iets geruster hart kunnen komen werken”.
De sociale partners uit de non-profitsectoren (vzw’s, privé sectoren) hebben op 3 april 2020 een akkoord afgesloten over de tijdelijke uitlening van personeel in de zorgsector, waar alle ondersteuning welkom is in de strijd tegen het coronavirus. Het akkoord gaat over vrijwillige keuzes van werknemers, het behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden, een modelovereenkomst enzovoort. De werknemers, die vrijwilliger zijn om mee te doen, moeten de garantie hebben op beschermingsmateriaal wanneer ze in een woonzorgcentrum gaan helpen.
Het regelen van meer beschermingsmiddelen is dus voor al het personeel één van de noodzakelijke voorwaarden om de situatie in de woonzorgcentra minimaal werkbaar te houden.
De vakbond erkent zeker de inspanningen van de overheid maar heeft ook prangende vragen:
- De minimale richtlijnen van de Vlaamse overheid over het dragen van beschermingsmateriaal moeten worden aangepast. Alle werknemers van woonzorgcentra die in contact komen met bewoners tijdens deze epidemie moeten een chirurgisch mondmasker kunnen dragen. Dat is nu nog niet het geval (in tegenstelling tot veel ziekenhuizen). Ook in andere residentiële zorgcentra (gehandicaptenzorg, psychiatrie enzovoort) moet voor meer maskers worden gezorgd.
- De 11.000 tests voor woonzorgcentra zijn een eerste belangrijke stap maar dit blijft te weinig. De vakbond wil dat er maximale inspanningen worden gedaan om meer testmateriaal vrij te maken voor de ouderenzorg en nadien voor andere residentiële zorgcentra.
Olivier Remy, ACV Puls, sectorverantwoordelijke ouderenzorg,
Jan Mortier, ACV Openbare diensten, Coördinator Openbare Zorgsector