Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Het personeel van het depot van Decathlon in Willebroek legde vandaag het werk neer. Zij eisen dat het sociaal overleg maar ook de Belgische wetgeving gerespecteerd worden. Decathlon kampt met meerdere problemen en het personeel wordt regelmatig geïntimideerd en geïsoleerd, maar de aanleiding van de actie vandaag was het eenzijdig intrekken van een premie van 5% en het illegale nachtwerk.

Geen respect sociaal overleg of werknemers

De directie besloot eerder om eenzijdig een premie van 5% in te trekken. De reden? Door het coronavirus zitten we in een crisissituatie. Echter is er geen enkele daling van de activiteiten in het depot van Willebroek. Integendeel: door de vele online bestellingen is er net méér werk. De directie klaagt dus eigenlijk om het verlies op winst en laat de werknemers het verschil betalen.

Om deze toename aan activiteit op te vangen worden er uitzendkrachten tewerkgesteld zonder akkoord van de vakbondsdelegatie én wordt er eigenhandig nachtwerk georganiseerd. Laten we duidelijk zijn: Decathlon valt onder het paritair comité 311 waarin nachtwerk verboden is.

Het personeel wordt daarenboven onder druk gezet zodat zij hierop zouden ingaan. Veel werknemers van Decathlon zijn jong en hebben tijdelijke contracten. Managers draaien hun hand er niet voor om deze kwetsbare werknemers te intimideren of zelfs te chanteren.

Ten slotte worden ook de veiligheidsmaatregelen in het algemeen én in het kader van het coronavirus niet nageleefd. Zo kan er niet altijd 1,5m afstand gehouden worden en zijn er onvoldoende beschermingsmiddelen.

Het is duidelijk dat de directie van Decathlon geen enkel respect heeft voor haar werknemers, het sociaal overleg of de Belgische wetgeving. De stakingsactie van vandaag wordt dan ook goed opgevolgd.

Er is geen enkel excuus voor dergelijk gedrag. Bovendien zit Decathlon financieel in goede papieren en voerde onlangs zelfs nog een loonsverhoging voor het management door. De werknemers eisen dan ook niet meer dan waar zij recht op hebben: het naleven van de wetgeving en respect voor het werk dat zij in deze moeilijke periode leveren.