Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Slechts een derde van de Brusselse fietsers is vrouw. Daarom organiseert zij-kant in het najaar Women Bike The City: een feministische fietstocht én een muurschildering als ode aan de vrouw op de fiets. ????

Het Fietsobservatorium stelde in 2019 vast dat amper 36% van de fietsers in Brussel een vrouw was. Vrouwen ervaren nog veel obstakels om op de fiets te stappen. Nochtans is een fiets het symbool van vrijheid en emancipatie. De Amerikaanse activiste Susan B. Antony zei in 1880: “The bicycle did more to emancipate women than anything else in the world.”

Feministische fietstocht

Met het project Women Bike The City vraagt zij-kant aandacht voor een genderbewust mobiliteitsbeleid en stadsplanning op maat van de fietsende bruxelloises. En dat doen we natuurlijk op de fiets. Een ‘feministisch’ parcours brengt ons langs de (recent ingehuldigde) vrouwelijke straatnamen van de Stad Brussel en vrouwelijke street art en toont zo dat vrouwen steeds meer hun plaats opeisen in het straatbeeld.

Muurschildering

Apotheose van de fietstocht is de ‘vereeuwiging’ van de vrouw op de fiets. We eindigen immers met de inhuldiging van een nieuwe muurschildering op de Léopold I-kleuterschool in Laken. Deze fresco wordt voor zij-kant gemaakt door kunstenares Anthea Missy. Haar dromerige fresco (zie ontwerp hiernaast) toont een meisje dat door de wolken fietst, want fietsen geeft je vleugels.

Wereldfietsdag

Aanvankelijk zou Women Bike The City plaatsvinden naar aanleiding van Wereldfietsdag (3 juni 2020). Door COVID-19 zijn we echter genoodzaakt om het evenement uit te stellen tot na de zomer. Een nieuwe datum wordt snel beklonken. Hou onze sociale media in de gaten, en trap je kuiten maar al warm!

Bron: http://www.zij-kant.be/women-bike-the-city/