We nemen akte van de beslissing van de rechtbank in Mechelen beslist om vooralsnog geen voorlopige bewindvoerders binnen de gerechtelijke procedure van reorganisatie bij FNG aan te stellen. Het verzoek om neutrale bewindvoerders aan te stellen is ingediend op een moment dat Dieter Penninck en Manu Bracke nog vrij en ongehinderd de hoofdzetel binnen en buiten wandelden.
Dat is nu wel even anders. De drie stichters zijn ondertussen volledig van het toneel verdwenen.
Vrijdag 10 juli betekende voor Anja Maes en Manu Bracke het definitieve einde van hun bestuursmandaten in alle dochtervennootschappen. De bevoegdheden van Dieter Penninckx werden eerder al beëindigd. We vinden de uitspraak van de rechtbank dan ook erg begrijpelijk. Momenteel staat met Paul Lembrechts, Richard Turk en Nathasje Van Bael immers een volledig nieuwe directiecomité aan het roer van FNG. We durven stellen dat dit rechtstreeks verband houdt met ons juridisch initiatief.
De hamvraag blijft voor ons toch of de huidige Raad van Toezicht van FNG alle stichters uit eigen beweging had ontslagen.
Het blijft bijzonder opmerkelijk dat iemand als Manu Bracke op 22 juni, de datum van de aankondiging van de ontslagen, zelf alle vergaderingen nog persoonlijk voorzat.
Eveneens op dat moment stond diezelfde Raad van Toezicht nog toe dat Dieter Penninckx zich in al zijn bestuursmandaten door Anja Maes, zijn echtgenote, liet vervangen.
In onze ogen een compleet surrealistische situatie, op 22 juni waren de aard en de omvang van de problemen bij FNG toch genoegzaam bekend.
We rekenen erop dat verder gerechtelijk, fiscaal en parlementair onderzoek duidelijk zal maken wie waarvoor verantwoordelijk was.
Het allerbelangrijkste blijft nu de zoektocht naar geld.
Voorlopig valt hier nog altijd geen doorbraak te melden, helaas.
Wel kennen we ten laatste op woensdag 22 juli de exacte omvang van de beschikbare financiële middelen om een doorstart te kunnen maken.
Op dat moment zullen we het herstelplan van FNG op zijn inhoudelijke merites kunnen beoordelen.