Het dreigt een rampzalig jaar te worden voor de unieke biomen in Brazilië. In september zijn er een recordaantal aangestoken branden in het Amazonegebied en de Pantanal gesignaleerd. Ook de Cerrado staat weer in brand. De vernietiging is het gevolg van de anti-milieuagenda van de regering-Bolsonaro.
Voor eerste helft september (cijfers van INPE):
- AMAZONE: 20.486 hotspots, hoogste aantal in 10 jaar
- CERRADO: 13.619 hotspots, +9,2% in vergelijking met dezelfde periode in 2019
- PANTANAL: 5300 hotspots, +219% tn vergelijking met dezelfde periode in 2019
Het Braziliaans Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) telde in de eerste 14 dagen van deze maand 20.486 hotspots in het Amazonegebied, een stijging van 86% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en het hoogste aantal in de afgelopen 10 jaar. In de loop van het jaar werden 64.498 branden geregistreerd in het grootste regenwoud op aarde, dat aantal ligt 11,54% hoger dan vorig jaar.
In de Pantanal, het grootste moerasland ter wereld, werden tussen 1 en 14 september 5300 hotspots geregistreerd, een stijging van 219% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor dit jaar bedraagt het totale aantal brandhaarden in het bioom al 15.453 (cijfer op 14 september), ofwel een stijging van 220% in vergelijking met 2019 en het hoogste aantal sinds het begin van de metingen in 1998 - aldus INPE. Eind augustus was al 12% van de Pantanal vernietigd door branden - het vuur heeft duizenden dieren gedood en miljoenen mensen ontheemd.
Ook de Cerrado, de meest biodiverse savanne ter wereld, staat in brand. Volgens INPE werden in de eerste 14 dagen van september 13.619 hotspots geregistreerd, een stijging van 9,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Alleen al dit jaar zijn er 37.824 brandhaarden geteld in het bioom.
De natuurbranden in het Amazonegebied, de Pantanal en de meeste branden van de Cerrado zijn niet natuurlijk. “Meestal worden ze illegaal aangestoken door boeren en avonturiers om land in te pikken voor de agro-industrie. De branden bedreigen niet alleen het klimaat en de biodiversiteit: de verstikkende rook schaadt ook de gezondheid van heel wat Brazilianen terwijl Covid-19 nog lelijk huishoudt in hun land. Inheemse volkeren en traditionele gemeenschappen zijn extra kwetsbaar”, verklaart Sébastien Snoeck, expert bij Greenpeace België.
Deze vernietiging is het gevolg van een zeer bewust beleid dat president Jair Bolsonaro en zijn regering voeren. “Al sinds hun aantreden ontmantelen ze stelselmatig alle instellingen voor milieubescherming. De regering-Bolsonara moedigt de ontginning aan van ecosystemen die van vitaal belang zijn voor ons overleven op deze planeet", stelt Sébastien Snoeck.
Roekeloze ontginning van de natuur is een hoofdoorzaak van de huidige gezondheids-, klimaat- en biodiversiteitscrises. Greenpeace eist van overheden en bedrijven dat ze niet langer zaken doen met ‘bosvernietigers’, dat ze de productie en consumptie van vlees en zuivel drastisch verminderen, en dat ze met hun handelsbeleid veerkrachtige economieën ondersteunen die de natuur en de mens op de eerste plaats zetten.
Foto's en video's van de branden in het Amazonegebied zijn hier beschikbaar.