Wie zijn bestemming kent, vindt de weg. Lao-Tse ( week van het bos 2020 )
Vanuit het Brugse beschermde Lappersfortbos werd op het einde van de week van het bos de digitale Groene Gordel Griffel (*) uitgereikt. Coronaproof. Deze keer hadden de muzes waardering voor het Brugse stadsbestuur. Vanuit waardering voor de antwoorden rond het Katelijne-Eiland op de juni-gemeenteraad. We blijven elke dag hopen dat binnenkort de Groendienst & Openbaar domein een natuur-proof-plan zullen voorstellen voor het Katelijne-Eiland. Onze specialisten vanuit de brede milieu-, natuur- & bosbeweging helpen graag meedenken. Achter de schermen, tussen & voor de schermen. Bijna 20 jaar na de bezetting van het Lappersfortbos is het bemoedigend dat overheden & burgeractiegroepen samen de violen stemmen. De toekomst van het Katelijne-Eiland is vanaf minuut 1.40 te horen met raadsleden https://www.youtube.com/watch?v=YizPms9H8uE Robert & Bruggeman en schepenen Van Volcem & Demon. Natuurlijk ben je geen heilige als je een Groene Gordel Griffel ontvangt. Maar je bent wel even in een staat van de langdurende genade van de positieve mogelijkheden/opportunities. Van zodra er weer vrijuit geademd kan worden zal er een live-overhandiging plaats vinden als de tijd daar is.
De voorbije jaren groeide de bewustwording dat we de laatste stukken bos & natuur moeten koesteren & behouden. De Groene Gordel Griffel is een bemoediging om het vol te houden tot het Katelijne-Eiland beschermd Brugs erfgoed is op de ruimtelijke kaarten & in de geesten van zij die ons besturen ! Het aanwezige groen langs het kanaal tussen Oostende, Brugge & Gent verdient onze waardering & bescherming. Ondertussen is de nieuwe Natuurpuntkaart er. Het Lappersfortbos staat er reeds op als beschermd & het Katelijne-Eiland blijft bedreigd. Aan het stadsbestuur om actief de noodzaak voor een update van deze kaart te verwezenlijken door een beheerplan voor te stellen in overleg met buurt & natuurverenigingen.
Het kanaal Oostende - Brugge - Gent is de ankerplaats van zowel het Katelijne-Eiland & het geredde Lappersfortbos. Vele levende wezens vinden er hun thuis. We roepen de samenwerkende overheden & de Groendienst & Openbaar domein op om voor het Katelijne-Eiland - als deel openbaar Brugs domein - een wild beheer toe te passen. Kiezen voor een klimaat van duurzaamheid & goedheid voor al wat leeft. En Kleine Katelijne - zoals de Brugse stadsdichteres haar noemt - koesteren als een groene parel op de kroon van onze Unescowerelderfgoedstad. Waar het goed zitten is op de stadsbanken...
NME kan starten met een educatief bord bij het Katelijne-Eiland met natuurwaarden & geschiedenis van het wilde Katelijnenatuurgebied.
Zo heeft natuur- & milieueducatie wortels in verhalen van mensen, planten en dieren. Er zijn ook reeds een zevental gedichten voorradig. Waarop wachten we om oude Brugse verhalen
te vertellen aan wie er rust & stilte zoekt ?
https://detoekomstvanassebroek.wordpress.com/2018/03/30/een-vergeten-calle-historiek-van-het-katelijne-eiland/
http://valleivandezuidleie.be/info-over-de-vallei-van-de-zuidleie/een-kanaal-met-geschiedenis/
Link hieronder met luchtfoto's Katelijne-eiland in 3D vanuit alle mogelijke gezichtshoeken. Tonen het belang van het goed beheer van deze groene ruimte treffend weer. Aanwezige groen als 'ecologische stapstenen' voor de verbinding van natuurwaarden langs het kanaal met de Brugse vesten en de groene gordel binnen & buiten de stad. Open ademruimte ! Landschap van de ziel !
https://www.facebook.com/lappersfortpoeziebos.poeziebosnetwerk/posts/876441282558537 ( voor mensen die het gebied niet weten liggen : op het einde van de Lappersfortstraat -zijstraat Baron Ruzettelaan - Assebroek - langs het kanaalwandelpad naar de binnenstad ligt een wilgenbos & een open ruimte vlakte bij de Trudobeek. Dit stuk natuur tussen de Baron Ruzettelaan, kanaal Gent-Brugge-Oostende en de Katelijnepoort is vooral bekend bij zachte weggebruikers & natuurvriendinnen en is bijzonder waardevol. Veel zeldzame dieren en planten vinden hier hun onderkomen en zo vlak bij de Brugse binnenstad is dat uniek. Zie ook www.waarnemingen.be )
Natuurlijk eindigt de zorg voor ruimtelijk bedreigde kwetsbare zonevreemde landschap niet op één moment. Bossen & bomen, natuur & open ruimte, het groene landschap dat ons ademruimte geeft, blijft dagelijks bedreigd zolang overheden al te gemakkelijk overgaan tot de orde van de dag. Het beleid van de toekomst is er één met ruimte voor het behouden van de groenblauwe vingers die water en natuur de stad in brengen. Waardevolle open ruimte doe je niet op de schop. Welke wereld willen we achterlaten voor de kinderen en kleinkinderen ? Wie zonder fierheid voor het groene erfgoed van zijn/haar stad is bouwe de eerste steen ?
( * ) De eerste Groene Gordel Griffel werd uitgereikt op Chartreusewandeling 2015 voor politici van goede wil https://www.focus-wtv.be/nieuws/groene-gordel-griffel-voor-wilfried-vandaele die ijverden voor de groene Lappersfortboskleur van de kmo-zone in de moeder der zonevreemde bossen. Ondertussen een feit. De Groene Gordel Griffel is een veelkleurig potlood dat de groene behoudskleur kan toveren met fantasie & goede wil. Ademruimte & biodiversiteit koesteren, woorden van bemoediging spreken, bossen behouden & tienduizenden bomen planten ! http://www.poeziebos.be/Boswandelingen/Auxarbrescitoyens.aspx De uitdrukking Een tien met een griffel ( "een zeer goede beoordeling" ) ontleent haar ontstaan aan een oud gebruik: had een leerling een voortreffelijke prestatie geleverd, dan kreeg hij of zij niet alleen een tien, maar werd bovendien beloond met een nieuwe griffel. Belonen met symbolische griffels bestaat nog in de wereld van het jeugdboek. Belangrijke prijzen voor schrijvers van jeugdliteratuur zijn de Gouden Griffel en de Zilveren Griffel en zo startte de Brugse Groene Gordel Griffel via de bosdichters van de Lappersfort Poets Society. Als teken aan de wand van de bosdichters...Voor de eeuwigheid min drie dagen in het Poëziebos bij de muzes, oorsprong & inspiratie https://www.natuurenbos.be/lappersfortbos
"Aanschouw dit schiereiland tussen de twee vaarten. Wie het betreedt komt over een brug. Er wordt met machines in gegraven en gewroet, er wordt aan getrokken en gerukt, er wordt gebeukt en gescheurd, het wordt volgespoten met gif, de boomgaarden worden ontworteld, het wordt ontmanteld, geslecht en gevlakt tot een harde vloer waar de wind over raast, de vogels verdwijnen met de hagen en de beschuttende houtwallen, de waterdieren sterven in de stank van de sloten, de nieuwe mens houdt er huis. Ik stap op de fiets en rij door de vlakte langzaam naar het huis toe, dat daar als een eiland in de omringende beschutting van de laatste bomen ligt." ( wijlen Paul de Wispelaere, Tussen tuin en wereld, fragment ons opgestuurd toen hij lid werd van het beschermcomité van de groene gordel http://www.poeziebos.be/ArchiefGGF.aspx)
GDPR op http://www.poeziebos.be/Home/Wiezijnwij.aspx geen mails = éénvoudige neen-reply