Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Het ABVV is uitermate bezorgd over de mogelijke gevolgen van deze tweede coronagolf op de werknemers van de dienstenchequesector.

De afgelopen zes maanden hebben de huishoudhulpen enorme loonverliezen moeten incasseren.

Door tijdelijke werkloosheid hebben ze een derde van hun loon verloren en dit gedurende meerdere weken. De werkgevers van de sector – in eerste plaats vertegenwoordigd door werkgeversfederatie Federgon – weigerden halsstarrig om hun verplichtingen na te komen en een toeslag op de tijdelijke werkloosheid te betalen of beroep te doen op de regionale maatregelen.

Daarbovenop zal nu ook de eindejaarspremie lager zijn omdat de werkgevers weigeren om dagen tijdelijke werkloosheid te laten meetellen. Huishoudhulpen riskeren tot 120 euro te verliezen.*

Maar ook de veiligheid van de huishoudhulpen kwam sterk in het gedrang. In de meeste sectoren werd een sectorprotocol afgesloten, maar niet in de dienstenchequesector. De werkgevers gingen niet akkoord met het verplicht maken voor bedrijven om beschermingsmiddelen te voorzien zoals mondmaskers, handgels en wegwerpbare handschoenen. En zo bleef de dienstenchequesector achter zonder leidraad voor huishoudhulpen.

De onveiligheid op de werkvloer weegt zwaar op de huishoudhulpen. Terwijl klanten steeds vaker thuis zijn door telewerk, dienen de huishoudhulpen in hun aanwezigheid te werken. Steeds meer signalen bereiken ons van huishoudhulpen die werken in aanwezigheid van klanten die symptomen vertonen, van kinderen die ziek in bed liggen of klanten die doodleuk vertellen dat ze wachten op de uitslag van hun test. En de huishoudhulpen, die zitten gevangen tussen werken met risico voor hun gezondheid of loonverlies lijden wanneer ze bij een klant niet willen werken.

Het is hemeltergend dat men er in een voor 75% gesubsidieerde sector niet in slaagt om het inkomen te garanderen van de huishoudhulpen. In de verschillende regio’s hebben de dienstenchequebedrijven subsidies gekregen om de coronacrisis door te komen. Maar om het loonverlies te compenseren, willen de werkgevers hun verantwoordelijkheid niet nemen. Voor de huishoudhulpen is er geen steun en brengt het einde van het jaar enkel maar zwarte sneeuw.

De laatste nieuwe maatregelen die de regering heeft afgekondigd, hebben zware gevolgen voor de huishoudhulpen.

De federale en regionale overheden hebben ondertussen kunnen leren uit de ervaring van eerder dit jaar. De maatregelen die toen getroffen werden, hebben de zwaksten niet kunnen helpen.

De werknemers zullen het niet accepteren dat deze fout een tweede maal gemaakt wordt.

ABVV Dienstencheques vraagt daarom een duidelijk signaal van de politiek én de werkgevers: zet de werknemers, hun inkomen én hun veiligheid voorop. 145.000 huishoudhulpen, in hoofdzaak vrouwen in een kwetsbare positie, wachten op jullie antwoord terwijl de tweede coronagolf genadeloos over hen heen rolt.


*eindejaarspremie = 4,5% van het bruto jaarloon, gemiddeld 640 euro per premie.