Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De beslissingen van de regeringen in de IMC op 19 oktober de teststrategie aan te passen blijft voor onduidelijkheid zorgen bij het personeel van de zorg- en welzijnssectoren. De regeringen hebben beslist dat het testen van asymptomatische personen wordt opgeschort tot 15 november met uitzondering van “zorgprofessionals”.

Deze omschrijving is onduidelijk en veroorzaakt ondertussen veel vragen. Kunnen alle werknemers getest worden of enkele bepaalde beroepen? En wat met de welzijnsvoorzieningen waar mensen verblijven zoals de gehandicaptenzorg of met de ambulante hulp zoals de gezinszorg?
ACV Puls en ACV Openbare Diensten vragen dat de regeringen zeer snel duidelijkheid brengen en de uitzondering open stellen voor alle werknemers actief in zorg en welzijn, inclusief mantelzorgers. Dit is dringend nodig om wie kwetsbaar is te beschermen en al wie zorgt te ondersteunen.

Zorgpersoneel dat positief is getest op Covid maar géén symptomen heeft kan enkel blijven werken op een “Covid-afdeling” of als er geen contacten zijn met bewoners of patiënten. Dat is bevestigd op 19 oktober. Werknemers moeten dit enkel op vrijwillige basis doen.
ACV Puls en ACV Openbare Diensten verzetten zich tegen elke versoepeling waarbij positief geteste werknemers ook op een gewone zorgafdeling ingezet zouden worden. Personeel, bewoners en patiënten moeten beschermd worden én een versoepeling zou de betrokken zorgverleners opzadelen met extra druk en stress. Want niemand wil iemand anders besmetten, zeker niet kwetsbare bewoners of patiënten.

De preventieve testen van personeel en bewoners in woonzorgcentra en andere zorg voorzieningen werden opgeschort tot 15 november 2020. Wij vragen dat deze preventieve testen zo snel als het kan opnieuw opgestart kunnen worden.

  • Mark Selleslach, Algemeen Coördinator ACV Puls Non-Profitsector,
  • Olivier Remy, ACV Puls, sectorverantwoordelijke ouderenzorg,
  • Jan Mortier, ACV Openbare diensten, Coördinator Openbare Zorgsector