Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Daarstraks viel het verdict. De niet-voedingswinkels moeten vanaf XXXX de deuren sluiten. “We begrijpen dat belangrijke beslissingen moeten genomen worden voor de volksgezondheid, want de actuele cijfers voorspellen niet veel goeds. Maar 50% van onze leden maakt zich ernstig zorgen over hun financiële situatie,” legt Kristel Van Damme uit, sectorverantwoordelijke retail van ACV Puls.

De bankrekeningen van de medewerkers in de retail kleuren - opnieuw - dieprood. De lonen zijn op zich al laag in de sector. 70% van een laag loon wordt al snel een aalmoes. De rekeningen en afbetalingen moeten verder betaald worden. Het gedwongen ‘in je kot blijven’ zal de energiefactuur alvast nog ‘steviger’ maken.

Eindejaarspremie broodnodig voor onvoorziene uitgaven
“Bij de lockdown van maart-april maakte al 50% van onze leden zich ernstige zorgen over hun financiële situatie.” zegt Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke retail van ACV Puls. “We vrezen dat - bij een volgende bevraging bij onze leden - deze cijfers alleen nog maar de hoogte in zullen gaan. De vakbonden vragen werkgeversfederatie Comeos al maandenlang om de periode van tijdelijke werkloosheid gelijk te stelen voor de berekening van de eindejaarspremie. Het blijft echter oorverdovend stil. De dertiende maand is in deze sector voor velen niet zomaar een leuk extraatje. Dat bedrag wordt vaak gebruikt om extra of onverwachte kosten te kunnen dekken. “Hier 200 à 300 euro netto op verliezen, was al problematisch voor zoveel werknemers. Het verlies riskeert nu nog te verdubbelen. Een vierde van je eindejaarspremie zien verdwijnen omdat je verplicht werd om thuis te blijven, het scheelt een grote slok op een borrel.”

Kristel Van Damme
Sectorverantwoordelijke retail bij ACV Puls