Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

loon- en arbeidsvoorwaarden van 50 werknemers in gevaar

Geconfronteerd met een gedwongen harmonisatie, vermomd als onderhandelingen gedurende enkele maanden, weigeren de medewerkers van P&G Health Belgium om lang verworven voordelen te zien verdwijnen ten gunste van oneerlijke en opgelegde compensaties.
Twee jaar geleden werd een overname uitgevoerd tussen Merck en P&G. Op zich niks nieuws onder de zon: In de farmaceutische sector zijn dit soort overnames schering en inslag. Ongeveer 50 betrokken werknemers maakten plots deel uit van een industriegigant die op het moment van de overname weinig of niks te maken had met de farmaceutische sector. Een immense verandering voor deze ervaren werknemers, die gewend waren aan een middelgrote structuur met lokaal management.

Ondertekende cao’s van tafel geveegd?
Enkele maanden geleden begon een discussie over de arbeidsomstandigheden van deze 50 medewerkers en managers. P&G wilde namelijk consistentie in haar personeelsbeleid. Ze pasten in de loon- en arbeidsvoorwaarden aan wat aangepast kon worden, terwijl P&G zich ertoe verplichtte de werknemers niets te laten verliezen. De werknemersvertegenwoordigers van hun kant hebben de talrijke collectieve overeenkomsten die binnen Merck werden ondertekend - het resultaat van een constructief en vruchtbaar sociaal overleg - op tafel gelegd, evenals de voorwaarden die in het arbeidsreglement zijn opgenomen. Onder meer het wagenbeleid, maar ook de loonvoorwaarden en de regeling voor overuren. Essentiële loonelementen voor deze medewerkers!

Compensaties van P&G minder waardevol
Vervolgens begonnen de onderhandelingen in de Ondernemingsraad, met gedetailleerde presentaties waarin de voordelen van P&G werden vergeleken met de voordelen die bij Merck bestaan. Het werd al snel duidelijk dat de voorstellen van P&G gebaseerd waren op de omzetting van kwalitatieve voordelen in brutobedragen, hetzij in het salaris, als een bonus of als een financieel voordeel dat los staat van het brutosalaris. Een probleem voor werknemers: de compensatie kon het verlies van ADV-dagen niet goedmaken, en ook het verzekeringsaanbod was ruim onvoldoende. Is een som werkelijk gelijk aan een eerder ontvangen voordeel van welke aard dan ook, zoals een comfortabel en veilig bedrijfsvoertuig, zeker voor de functiegroepen van de medisch afgevaardigden die voortdurend op de baan zijn? Om nog maar te zwijgen van het feit dat de voorgestelde bedragen niet echt een eerlijke compensatie vormen voor de voordelen die de werknemers worden gevraagd op te geven.

Voorstel niet ondertekenen = ontslagname
Tijdens deze vergaderingen werden tal van tegenvoorstellen en opmerkingen gemaakt, die telkens weer van tafel werden geveegd onder het terugkerende leidmotief "Dat past niet binnen de P&G policy". Harmonisatie betekende dus eigenlijk het opleggen van nieuwe arbeidsvoorwaarden. In deze gespannen context, en zonder dat er een akkoord is bereikt met de werknemersvertegenwoordigers, heeft het management van P&G aan de werknemers individuele voorstellen gedaan die gebrekkig waren en vol fouten stonden, en hen verteld dat het ontbreken van de handtekening zou neerkomen op een ontslagname. Een juridisch fantasietje dat de werkgever zou toelaten om essentiële elementen van de overeenkomst (zoals arbeidstijd, loon, verzekering,...) te wijzigen zonder toestemming van de werknemer. hiermee verzaakt P&G aan de rechten van de werknemer. Het ACV heeft deze misleidende lezing van de wet van 1978 herhaaldelijk aan de kaak gesteld, die er vooral op gericht is het personeel te intimideren om de nieuwe arbeidsvoorwaarden – die P&G als een ‘pletwals’ wil opleggen - te accepteren.

Doof voor échte sociale dialoog
Op basis van een sterke vakbondstraditie zijn werknemers en managers de afgelopen maanden meerdere malen bijeengekomen, waarna tot acties werd overgegaan.

  1. het indienen van een petitie bij het management
  2. het ondervragen van besluitvormingsorganen op internationaal niveau,
  3. symbolische acties in vergaderingen (op afstand!).

Het management van P&G is doof gebleven voor oproepen tot een echte sociale dialoog en het onderhandelen over een eerlijke compensatie voor loonelementen die zouden verdwijnen.

Ondanks de moeilijke (door o.a. de coronacrisis) besloten de werknemers op woensdag 4 november een symbolische actie te organiseren vóór hun scherm (zie foto) om het totale gebrek aan empathie van het management van P&G, en de manoeuvres van de bandieten die zij in dienst genomen hebben om de werknemers te dwingen hun rechten op te geven, aan de kaak te stellen.

image003
Saïda Isbai
vakbondssecretaris bij ACV Puls