Eind vorige week kondigde het management van IBM een omvangrijk herstructureringsprogramma aan dat gevolgen heeft voor alle vestigingen wereldwijd, en dus ook voor die in België. Terwijl de Belgische directie onderstreept dat IBM in België drie opeenvolgende kwartalen groeit en een recordaantal orders binnenhaalt, is zij toch van plan om bijna 1 op 5 werknemers te ontslagen.
Die paradox kunnen de werknemersvertegenwoordigers niet begrijpen. Het zal aan de directie zijn hem uit te leggen tijdens de informatie- en consultatiefase zoals voorzien in de procedure van de wet Renault. De intentie om 1 op 5 werknemers op straat te zetten choqueert ook omdat, volgens de oude én volgens de nieuwe CEO, “alles goed gaat” en de bonussen zich opstapelen.
De werknemersvertegenwoordigers willen absoluut een perspectief op lange termijn. Zij vragen zich af wie er binnenkort nog zal overblijven om het recordaantal orders uit te voeren. Want IBM België wil het bedrijf opsplitsen in twee entiteiten, waardoor IBM België op termijn waarschijnlijk minder dan 500 werknemers zal tellen.
Sinds eind 2019 hebben de vakbonden de directie herhaaldelijk uitgenodigd om te praten over een akkoord over werkzekerheid. Na de afvloeiingsronde van maart 2020 (70 werknemers) drongen de vakbonden aan om daar snel werk van te maken.
“Absoluut niet aan de orde”, volgens de directie afgelopen zomer nog. Volgens de CEO bestond er bij IBM België geen probleem qua werkzekerheid. Er zou helemaal niemand ontslagen worden. Hoe dat te rijmen valt met de aankondiging dat er nu 200 werknemers zouden moeten vertrekken, krijg je ons niet uitgelegd.
De werknemersvertegenwoordigers van ACV Puls (CNE) zullen hun uiterste best doen om het behoud van de werkgelegenheid maximaal te garanderen. Zij zullen zowel de collega's waarvan de job door de herstructurering bedreigd wordt, als de werkomstandigheden van degenen die zullen blijven, verdedigen.
- Peter DARIN, vakbondssecretaris ACV Puls
- Said ZAOUDI, vakbondssecretaris CNE