Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

ONTSLAGEN BIJ COMPASS GROUP:
HET GEMEENSCHAPPELIJK FRONT EIST EEN SOCIAAL PLAN MET RESPECT VOOR DE WERKNEMERS


Door de coronacrisis heeft Compass Group aangekondigd te willen overgaan tot een collectief ontslag. Morgen verliezen 550 mensen hun job en/of belanden ze in de armoede. Het gemeenschappelijk vakbondsfront eist dat de directie van Compass Group Belgium een sociaal plan voorstelt met respect voor de medewerkers.

HET JAAR 2019: INTERESSANTE INFORMATIE EN CIJFERS

In november 2019 worden er 4.000 banen geschrapt, voornamelijk in Europa, op een totaal van 600.000 werknemers wereldwijd, ondanks een stijgend omzetcijfer en positieve voorspellingen. Doel: een antwoord bieden op de “zwakte op bepaalde belangrijke markten zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Enkele belangrijke klanten – vooral in de verwerkende nijverheid, de auto-industrie en in de financiële sector – “voeren ontslagen door”, wat zich dan weer vertaalt in “minder mensen in de kantines”.

Deze maatregelen kosten 300 miljoen pond (350 miljoen euro) op twee jaar, waarvan 190 miljoen tijdens het boekjaar 2019. Het schrappen van banen wordt gematigd door natuurlijke afvloeiingen of herstructureringen.

2019 : omzetcijfer stijgt met 6,4%

Compass, grote concurrent van het Franse Sodexo, is verheugd over een “nieuw sterk jaar” waarin het omzetcijfer gestegen is met 6,4% tot 24,9 miljard pond (29 miljard euro) voor het uitgestelde boekjaar 2019, dankzij de activiteiten in Noord-Amerika en een sterke groei van de Europese activiteiten op het vlak van defensie, sport en vrije tijd in het Verenigd Koninkrijk.

“Onze voorspellingen voor 2020 zijn positief, maar we blijven voorzichtig voor de macro- economische omgeving in Europa”, preciseert algemeen directeur Dominic Blakemore. De groep gaat uit van een stijging van het organiek omzetcijfer van 4 tot 6% voor het nieuwe boekjaar.

En dan valt alles stil. De wereld krijgt te kampen met Covid-19 en zoals ieder land ontsnapt ook België hier niet aan.

COMPASS GROUP BELGIUM, AANKONDIGING WET RENAULT

2020, dat een jaar vol groei beloofde te zijn, kwam abrupt tot stilstand. Op 13 maart heeft de algemene lockdown als gevolg dat de activiteiten van de onderneming zo goed als volledig stil liggen, 80% van het Belgische personeel staat op tijdelijke werkloosheid.

Compass Group wacht niet af en maakt geen diepgaande analyse van de situatie bij zijn klanten. Op 4 juni 2020 roept Compass Group een buitengewone ondernemingsraad bij elkaar. Daarin kondigen ze aan dat ze willen overgaan tot een collectief ontslag.

Compass Group Belgium werd geconfronteerd met een aanzienlijke daling van het omzetcijfer en met de stopzetting van de meeste activiteiten waardoor het onmiddellijk besloot om zoveel mogelijk de voortzetting van het bedrijf te waarborgen. Daartoe nam het de volgende beslissingen:

  • 80% van het personeel wordt onmiddellijk in tijdelijke werkloosheid wegens overmacht geplaatst,
  • De helft van de werknemers van de zetel wordt ook halftijds op non-actief gezet,
  • Onmiddellijke stopzetting van het gebruik van uitzendkrachten,
  • Onmiddellijke stopzetting van de aanwerving,
  • Stopzetting van de investeringen.

“Die maatregelen zullen echter niet voldoende zijn”, kondigt de directie (dhr. Bart Matthijs) aan, “er zijn meer structurele maatregelen nodig”. Het hakmes valt, Compass Group kondigt aan dat ze willen overgaan tot een collectief ontslag. De Wet Renault wordt aangekondigd. Het personeelsbestand zal slinken met 434 voltijds equivalenten. Dit komt overeen met het ontslag van ongeveer 500-550 werknemers (450-495 arbeiders en 50-55 bedienden) op een totaal van 1868 werknemers (1603 arbeiders en 265 bedienden), ofwel een verlies aan werkgelegenheid van ongeveer 29%.

Daarop volgen verschillende vergaderingen waarin de vakorganisaties (ABVV/ACV/ACLVB) erop moeten hameren hebben om informatie te verkrijgen op een professionele manier. Meermaals hebben de vakorganisaties Compass Group geïnterpelleerd om hen in te lichten dat de aankondiging voorbarig was. De wereld en de modellen gaan veranderen. Wat zal de impact zijn van telewerk, videoconferenties, gezondheidsregels, robotisering, automatisering? Dit zijn nieuwe situaties die geïntegreerd zullen moeten worden in de nieuwe bedrijfsconcepten van de klanten en vervolgens in de activiteit van Compass Group.

De directie wil niet luisteren, ze houdt haar koers aan. Vervolgens gooien ze begin augustus het anker uit en het schip komt tot stilstand waardoor de ongerustheid bij de werknemers groeit. Het gevoel van urgentie waarvan Compass Group tot dan blijk had gegeven verdwijnt als sneeuw voor de zon. De groep beslist om de onderhandelingen op te schorten. Het is windstil. 1868 mensen wachten op deze effen zee. Ze maken zich ongerust, ze stellen zich vragen.

Plots zet de wind op en kondigt zich een ware sociale storm aan. De directie schakelt een versnelling hoger. Ze laten ons verstaan dat het proces van de Wet Renault zo snel mogelijk moet afgehandeld zijn. Compass Group komt aanzetten met een nieuwe evaluatie. De situatie wordt er niet beter op, integendeel zelfs. De cijfers die aangekondigd werden moesten naar boven herzien worden. De daling van het omzetcijfer is nog groter dan bij de vorige aankondiging. De voorspellingen van juni 2020 kondigden een omzetcijfer aan van 72%. Vandaag voorziet Compass Group een omzetcijfer van 50%, ofwel een daling van 22% ten aanzien van de voorspellingen in augustus 2020. Een dergelijke daling van de activiteit en het omzetcijfer zou inhouden dat het aantal personen die getroffen worden door de Wet Renault ook herzien moet worden.

De directie (dhr. Bart Matthijs) kondigt aan dat niet 550 mensen ontslagen moeten worden, maar wel 650 mensen, om zo het evenwicht hopelijk terug te vinden. Hij bevestigt echter dat dit niet zo zal zijn. Maar wat gaat er schuil achter zo’n opwelling van “liefdadigheid”, wat absoluut niet de gewoonte is van dhr. Bart Matthijs.

Begin oktober, wanneer de onderhandelingen zich nog altijd in fase I van de Wet Renault bevinden, licht de directie een tipje van de sluier op. Dhr. Bart Matthijs stelt de opzet voor van zijn sociaal plan. Daarin vinden we vier grote lijnen terug:

1. Vermindering van de arbeidstijd (tijdskrediet eindeloopbaan, oudere werknemers, vrijwillig halftijds en vrijwillig vertrek)

2. Flexibiliteit
3. Sociaal plan (extralegaal deel)
4. Afschaffing van de overeenkomsten van de Europese Instellingen

De toekomstige visie van Compass Group is glashelder:

- Het aantal voltijds equivalenten terugdringen
- Deeltijds werk bevorderen en feitelijk bestaansonzekere jobs creëren
- Afschaffen van de sociale akkoorden die verkregen werden na een heftige strijd.

Wat betreft de visie van de werkgevers op het extralegale luik, kan dit in twee regels samengevat worden:

- Een anciënniteitspremie van € 150 per jaar, wat voor iemand met 14 jaar anciënniteit (gemiddelde volgens de directie) zou overeenkomen met een bedrag van € 2.100 bruto of
- Een forfaitaire premie van € 1.500 voor de vrijwillige vertrekken (ofwel voor iemand met 14 jaar anciënniteit een jaarlijkse premie van € 107,14 bruto).

Dit model heeft maar één doel voor ogen : de activiteit snel opnieuw aanzwengelen om zo snel mogelijk de aandeelhouders tevreden te stellen, en dit ten koste van de werknemers. Zoals er aangekondigd werd op de laatste vergadering van de buitengewone ondernemingsraad van 28 oktober 2020 is de opzet van een sociaal plan zoals dit door dhr. Bart Matthijs wordt voorgesteld eenvoudigweg een slag in het gezicht van de medewerkers die het al tientallen jaren mogelijk hebben gemaakt om fenomenale dividenden op te strijken.

2019 € 32.515.149 (een deel is afkomstig van een overdracht uit Australië) 2018 € 5.177.171
2017 € 15.844.242
2016 € 19.583.474
2015 € 0.0
2014 € 2.639.962
2013 € 16.216.410
2012 € 4.746.243
2011 € 19.320.243
2010 € 38.116.260 (een deel is afkomstig van een overdracht uit Australië) 2009 € 3.074.670
2008 € 3.180.876

Toen Compass Group International in november 2019 had aangekondigd 4.000 banen te schrappen in de groep vertelden ze er bovendien ook meteen bij dat deze maatregelen 300 miljoen pond (350 miljoen euro) zouden kosten op twee jaar tijd. Dus, als we eens een eenvoudig rekensommetje maken dan zou dat overeenkomen met een premie van € 87.500 per persoon. Waar zit de incoherentie en/of de discriminatie !?


Vandaag zijn de vakorganisaties enorm verontwaardigd over de manier waarop dhr. Bart Matthijs omgaat met dit dossier en de toekomst van honderden gezinnen. Ze zijn zich er uiteraard van bewust dat deze crisis de hele wereld treft en dat ieder land te maken zal krijgen met min of meer grote herstructureringen. Maar moeten we dan echt tevreden zijn met peanuts terwijl morgen enkele welgestelden nog rijker zullen worden op de kap van de werknemers?


Wij verwachten van de leidinggevenden van Compass Group International dat ze zich niet alleen bewust worden van de financiële maar ook van de sociale realiteit. En van de directie van Compass Group Belgium eisen we een voorstel voor een sociaal plan dat respectvol is voor de werknemers. Morgen verliezen 550 mensen hun job en/of komen ze in de armoede terecht.


Heren leidinggevenden, vergeet het niet, en we herinneren jullie alvast nog eens aan jullie filosofie : “Wij geloven dat als we mensen goed behandelen en hen een doel geven, de resultaten automatisch zullen volgen, in kwaliteit en in cijfers! Dat is het solide fundament van onze filosofie, en het leidende principe voor alles wat we doen; elke dag en voor elke klant!”


De vakorganisaties

Eric Crokaert, ABVV Horval Brussel
P. Vanderhaeghe, ACV Voeding Brussel Xavier Muls, ACLVB