Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

75 jaar na de processen van Neurenberg, waar de grootste oorlogsmisdaden onderzocht werden, vragen wij de onmiddellijke stopzetting van de SS-vergoedingen voor Belgische collaborateurs

Het is een regelrecht schandaal dat de Federale Overheid van de Bondsrepubliek Duitsland vergoedingen blijft uitbetalen aan gewezen collaborateurs van het naziregime. Zowel leden van de SS-brigades als buitenlandse vrijwilligers kunnen van deze maatregel sedert tientallen jaren genieten. Deze eenheden werden voornamelijk aan het Oostfront en in de Balkan ingezet. Hoewel het aantal begunstigden afneemt gezien hun hoge leeftijd blijft het onbegrijpelijk dat de regering van de BRD nooit zijn vergoedingen aan collaborateurs in vraag heeft gesteld.

De autoriteiten van de BRD beseffen wel degelijk dat het hier om een meer dan ethisch onaanvaardbare prakti- jk gaat. Elke federale Duitse regering verschool zich achter formele juridische argumenten om geen inlichtin- gen aan zijn buurlanden te moeten verstrekken.
75 jaar na de bevrijding kunnen we dit schuldig verzuim van de Federale Bondsregering niet meer aanvaarden.

Wij brengen in herinnering:
Het is nu 75 jaar geleden dat het Internationaal Tribunaal van Neurenberg besloot dat niet alleen de uitvoerders verantwoordelijk zijn voor de begane oorlogsmisdaden maar dat ook hun fascistische organisaties als crimine- le organisaties moeten beschouwd worden. Dat betekent dat alle onderdelen van de SS, waarbij ook Waffen-SS, als misdadige organisaties moeten beschouwd worden. Ondanks dit vonnis hebben de leden van deze crimi- nele SS-organisaties levenslang van een bijkomend pensioen kunnen genieten voor hun militaire bijdrage aan het Derde Rijk. Zelfs de in België veroordeelde oorlogsmisdadigers konden tijdens het uitzitten van hun straf op Duitse financiële bijstand rekenen, wat later meetelde voor het berekenen van hun pensioen. Een Hitler- decreet uit 1941, dat nooit door Duitsland geannuleerd werd, gaf de mogelijkheid om de Duitse nationaliteit te bekomen. Hierover verklaart de Duitse Federale Regering dat het haar wettelijk onmogelijk is om informatie te verstrekken over “haar landgenoten” aan een vreemde mogendheid... in dit geval de Belgische regering. Op 14 maart 2019 heeft de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers met een overweldigende meerder- heid een resolutie goedgekeurd waarin gesteld wordt: “Overwegend dat het ontvangen van pensioenen voor collaboratie met één van de meest moorddadige regimes in de geschiedenis indruist tegen de inspanningen om de herinneringen in stand te houden en tegen het Europees project (dat een vredesproject is) alsmede dat zulks schade toebrengt aan de bestaande heel belangrijke bilaterale betrekkingen tussen België en de BDRD...” De volksvertegenwoordigers hebben aan de Belgische regering gevraagd om aan de Duitse Regering de stopzetting te vragen van de betalingen aan de Belgische collaborateurs. In de resolutie wordt er ook op de discrepantie ge- wezen tussen de bedragen die uitbetaald worden aan slachtoffers van het naziregime en deze aan de Belgische collaborateurs. Eveneens wordt voorgesteld om tussen België en Duitsland een bilaterale wetenschappelijke commissie op te richten die deze ganse kwestie zou doorlichten Deze resolutie werd mede geïnspireerd door de jarenlange inspanningen van de vaderlandse vereniging “Groep Herinnering – Groupe Mémoire” v.z.w(. GH-GM).
De “Groep Herinnering – Groupe Mémoire” v.z.w.(GH-GM) uit België, de “Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes – Bund der Antifaschisten” (VVN-BdA) uit Duitsland en de “Fédération Internationale des Ré- sistants”(FIR) , de koepelorganisatie van de Europese antifascistische organisaties, vragen dat de eisen van de Belgische volksvertegenwoordigers om de vergoedingen aan de SS-ers stop te zetten eindelijk worden ingewil- ligd. Deze hebben nog niets van hun actualiteitswaarde ingeboet, dat bewijst het recente voorstel van resolutie door Die Linke in de Bundestag. Deze Duitse resolutie komt volledig tegemoet aan de eisen van de Belgische resolutie.
De ondergetekende organisaties verheugen zich eveneens over de jongste initiatieven in het Belgische parle- ment om de besluiten van de Belgische resolutie uit 2019 uit te voeren.

Dr. Yves Louis, Alvin De Coninck Henri Goldberg Detlef Peikert Dr. Ulrich Schneider Vorzitter, GH - GM, België v.z.w. Stichting Auschwitz VVN-BdA Aachen Secretaris-generaal FIR