Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

2020 11 23 news espagne
Guerre d'EspagneCover publicatie Guerre d'Espagne
De Canadese onderzoeker Nicolas Lépine publiceerde een nieuwe en erg leesbare synthese over de internationale socialistische solidariteitsacties rond de Spaanse burgeroorlog (1936-1940), Guerre d'Espagne et socialisme international.

In de tweede helft van de jaren 1930 kreeg de Spaanse Republiek te maken met een staatsgreep, gesteund door de fascistische machten, die snel ontaardde in een burgeroorlog. Tegelijkertijd probeerden de democratische machten de escalatie te voorkomen met een niet-interventieovereenkomst. Aan het hoofd van de regering van de Frente Popular riepen de Spaanse socialisten op tot internationale solidariteit.

Dit boek doet verslag van de niet-erkende campagne van politieke solidariteit van de internationale socialistische beweging voor de Republiek Spanje, de eerste van zo'n omvang. Het relativeert het diepgewortelde idee van de immobiliteit van de democratische socialistische krachten. Het toont ook aan dat het verhaal van een onherstelbaar afglijden naar een tweede Europese apocalyps anders had kunnen verlopen.

Nicolas Lépine, die in het verleden al eerder samenwerkte met Amsab-ISG en reeds publiceerde rond de Belgische socialistische arbeidersbeweging, gaat in deze studie dieper in op de rol van twee internationale socialistische bewegingen, met name de Tweede Internationale en de zogenaamde Internationale van Amsterdam, het Internationaal Vakverbond (IVV). Guerre d'Espagne et socialisme international is chronologisch opgebouwd en behandelt in vijf hoofdstukken de voornaamste fasen uit deze samenwerking. Het is een bijzonder leesbaar werk dat een goede introductie brengt op deze bij uitstek internationale historische fase. Amsab-ISG leverde het merendeel van de illustraties.

Nicolas Lépine
Guerre d’Espagne et socialisme international: dernière chance pour l’ordre démocratique d’entre-deux-guerres
Québec: Presses de l'Université Laval, 2020, 182 p., ISBN 978-2-7637-4914-3.

Bron: https://www.amsab.be/over-ons/nieuws/860-solidariteit-en-de-spaanse-burgeroorlog