Jaarlijks reikt de Liga voor Mensenrechten de Prijs voor Mensenrechten uit aan een persoon, organisatie of initiatief die/dat zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor de mensenrechten.
De Liga brengt dit jaar hulde aan Dirk Van Duppen.
Dirk Van Duppen (1956 – 2020) was een bijzonder geëngageerde arts en politicus. Hij is vooral bekend als dokter bij Geneeskunde Voor Het Volk en als grondlegger voor het kiwimodel voor betaalbare geneesmiddelen.
Dokter Van Duppen heeft zich zijn leven lang geëngageerd bij de PVDA, met als belangrijkste inspiratiebron de mensenrechten. Geïnspireerd door het recht op betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg, bouwde hij mee aan Geneeskunde voor het Volk. Dat zijn 11 eerstelijnscentra die gratis geneeskunde aanbieden aan iedereen.
Dirk Van Duppen was actief in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. Hij getuigde er over het recht op zelfbeschikking voor het Palestijnse volk en richtte vervolgens Geneeskunde voor de Derde Wereld op. Hij legde de theoretische basis voor het kiwimodel voor betaalbare geneesmiddelen en stond mee op de barricaden om dit model in te voeren. Vanuit zijn praktijkervaringen kwam hij o.m. op, samen met vzw Ademloos, voor gezonde lucht in Antwerpen. Dokter Van Duppen ijverde ook voor betere werkomstandigheden. Dankzij hem werd ‘rugpijn’ erkend als beroepsziekte voor havenarbeiders.
In zijn voorlaatste boek 'De Supersamenwerker', beschrijft en onderbouwt Dirk Van Duppen hoe de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens het antidotum is tegen sociaal Darwinisme. In de laatste maanden van zijn leven inspireerde hij heel Vlaanderen om op te komen voor een solidaire maatschappij waarin de mensenrechten echt gewaarborgd zijn voor iedereen. Hij overleed in maart 2020 aan de gevolgen van pancreaskanker.
Lees volledig artikel - klik hier -