Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

ATTAC, CADTM, CNCD, Algemene Centrale - ABVV, CGé en 16 burgers1 gaan in beroep tegen de beslissing van de stafhouder van de balie om hun deontologische klachten zonder gevolg te klasseren.

Op 16 december 2019 diende ATTAC (Brussel en Luik) een deontologische klacht in bij de Orde van Franstalige advocaten van Brussel tegen advocaten Afschrift en Jansen. Dit naar aanleiding van de onthullingen in de ‘Dubaï Papers’, door onafhankelijk journalist Frédéric Loore in Paris Match Belgique. Deze artikelen onthulden de rol van deze advocaten in het organiseren van belastingontduiking.

Tussen december en juli 2020 hebben meer dan 300 burgers en 12 verenigingen en platformen2, die samen enkele honderden verenigingen vertegenwoordigen, deontologische klachten ingediend.

Op 24 augustus 2020 besloot de stafhouder van de Franstalige Orde van Advocaten van Brussel om geen gevolg te geven aan deze klachten. Voor de twee betrokken advocaten maakt de stafhouder melding van twee uitvoerige rapporten, opgesteld door de onderzoeksadvocaat, die tot deze beslissing geleid hebben. Wat betreft advocaat Jansen stelt de voorzitter ook dat ‘het onderzoek er niet in geslaagd is de betwiste authenticiteit vast te stellen van de voorgelegde documenten’.

Gedurende deze negen maanden van onderzoek is geen enkele klager gehoord. Geen enkele klager had toegang tot de gedetailleerde verslagen die ten grondslag lagen aan de besluiten van de voorzitter.


Tot op heden werden ATTAC Brussel en Luik niet op de hoogte gebracht van de genomen beslissingen; ze werden indirect ingelicht door andere klagers.
Op 20 november 2020 hebben ATTAC (Brussel en Luik), CADTM, CNCD, de Algemene Centrale - ABVV, CGé en 16 burgers via hun advocaten Mr Deswaef en Mr Robert beroep aangetekend tegen de beslissing, bij de voorzitter van de Tuchtraad onder jurisdictie van het Hof van Beroep van Brussel dat 3 maanden de tijd heeft om te reageren.

Ze beschikken over de feiten en procedures, ontwikkeld met een solide argumentatie gericht aan de Tuchtraad, betreffende schendingen van de deontologische verplichtingen van het beroep van advocaat.

Contact: ATTAC Brussel 2. Zetel: Paleizenstraat 154, 1030 Brussel, Gsm: 0494 51 57 57

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


1 Deze 16 inwoners zijn: mevrouw Anne Bathily; Mevrouw Anissa Benchekroun; Mevrouw Françoise Budo; De heer JeanPierre Closon; Mevrouw Anne Deroitte; Mevrouw Carole Grandjean; De heer Yves Hellendorf; De heer Jean-Pascal Het marmer; De heer Hugues Le Paige; De heer Arnaud Levêque; Mevrouw Christine Pagnoulle; Mevrouw Irène Pêtre; De heer Daniel Puissant; Mevrouw Marianne Rathmes; De heer Michel Roland; De heer Felipe Van Keirsbilck.

2 Deze 12 organisaties zijn: ATTAC Brussel + Luik (Associatief netwerk voor een taks op financiële transacties), CADTM (Comité voor de afschaffing van onwettige schulden), CGé (ChanGements pour l’égalité), PASS (Actieplatform gezondheid en solidariteit), CBCS (Conseil Bruxellois de coördination sociopolitique), CNCD, de Algemene Centrale - ABVV, RJF (Réseau pour la Justice Fiscale), Accompagner, Front commun SDF, Aide aux Personnes déplacées.