Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

76fa2403 fd04 4451 a9c2 963cc4dec57e

De Hongerige Stad werd gevraagd om feedback te geven op de beleidsnota waarin over de toekomst van de Gentse OCMW-gronden wordt beslist. We schreven een uitgebreide feedbacknota en formuleerden 44 concrete aanbevelingen voor een andere omgang met publieke (landbouw)grond. Lees de nota hier en help ons bij de verspreiding!

Lees onze feedbacknota

Beste sympathisanten van De Hongerige Stad

Zoals jullie in onze vorige nieuwsbrief konden lezen werden wij door de stad Gent gevraagd om feedback te geven op een voorontwerp beleidsnota over het beheer en de verkoop van OCMW-grondbezit tussen 2020 en 2025. Via deze link kunnen jullie het standpunt van De Hongerige Stad terugvinden. Dank aan iedereen die ons tips en persoonlijke feedback bezorgde, en ook dank aan iedereen die deelnam aan ons online overleg over dit standpunt op dinsdag 12 januari. Wij zijn trots op het resultaat!

Wat vinden wij van de beleidsnota? Wij zijn tevreden dat De Hongerige Stad als volwaardige partner wordt gezien om feedback te geven. Er zitten een paar positieve aanknopingspunten in de nota, waaronder een tijdelijk moratorium op de verkoop van landbouwgrond. Toch hebben we 5 fundamentele, kritische bedenkingen bij het voorontwerp:

  1. Zeer dominante focus op verkoop en marktwaarde
  2. Geen landbouwvisie
  3. Enge sociale missie
  4. Korte termijn primeert
  5. Geen participatie die naam waardig

In onze feedbacknota worden deze 5 bedenkingen grondig uitgewerkt. We voegden ook meer dan 44 concrete aanbevelingen toe om de beleidsnota aan te passen.

Bij deze een warme oproep om onze nota verder te verspreiden! Stuur deze mail of de pdf door naar de Gentse schepenen, Gentse politici, organisaties, uw collega’s, andere overheden met publieke landbouwgrond, kennissen… kortom: naar iedereen de toekomst van publieke (landbouw)gronden een warm hart toedraagt of zou moeten toedragen! Vermeld daarin zeker onze oproep om een grondig participatietraject rond het thema publieke grond uit te werken.

Gisteren hebben we onze feedback bezorgd aan de schepen bevoegd voor grondbeleid Sami Souguir. Vandaag verspreiden we onze feedbacknota ook naar de schepen bevoegd voor milieu en landbouw Tine Heyse, de schepen bevoegd voor participatie Astrid De Bruycker, de schepen bevoegd voor sociaal beleid en armoedebestrijding Rudy Coddens, en de schepen bevoegd voor sociale economie Bram Van Braeckevelt. We mailen ook de voltallige gemeenteraad, dus inclusief de oppositie. En tenslotte bezorgen we ons standpunt ook aan andere raden die om advies werden gevraagd, zoals de Gentse voedselraad, de GECORO, de MINA-raad en de woonraad.

Dank voor uw steun! Reacties en feedback zijn altijd welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hartelijke groeten
De Hongerige Stad

PS: Het voorontwerp van de beleidsnota kunnen jullie hier terugvinden