Op maandag 25 januari organiseren de bedienden van Interparking een gezamenlijke vakbondsactie CNE-ACV PULS- CGSLB om hun werkgever een bijdrage in hun eindejaarspremie te vragen. 2020 is een moeilijk jaar geweest voor de parkeersector. Corona-maatregelen zoals de lockdown en verplicht telewerk leidden onvermijdelijk tot een minder gebruik van parkeerplaatsen en zorgden zo voor een daling in inkomsten voor het bedrijf.
Maar 2020 was eveneens voor de werknemers een zeer moeilijk jaar. Sommigen werden in maart op tijdelijke werkloosheid geplaatst en zijn sindsdien niet meer aan het werk geweest! Het personeel wou om beurten komen werken, maar directie weigerde. Hierdoor verloren vele bedienden een aanzienlijk deel van hun salaris. Bovendien zorgde de Covid-19 dreiging dat het werk in parkeergarages ingewikkeld en minder veilig werd: machines worden door vele klanten aangeraakt, ventilatie van lokalen is vaak soms moeilijk, klanten die weigeren een mondmasker te dragen…
In oktober volgde echter de genadeslag: na maanden tijdelijke werkloosheid kondigde Interparking een collectief ontslag aan. Door het coronavirus en een versnelde digitalisering verliezen 95 werknemers hun baan. De wet Renault werd in november gestart. Toch bleven de bezorgde werknemers na al deze tegenslagen professioneel omgaan met het aangekondigde massaontslag.
In december kwam daar echter nog een extra tegenslag bovenop: de werkgever berekent de eindejaarspremie wordt dit jaar pro rata, waardoor periodes van werkloosheid niet in rekening gebracht worden. De RVA voorziet dan wel een gedeeltelijke compensatie, maar het Paritair Comité 200 voorziet geen sectorale compensatie (dit werd door de patronale organisaties in het PC200 van tafel geveegd). Het paritair comité van de arbeiders voorziet wel zo’n compensatie.
Na 10 maanden van werkloosheid betekent dit het zoveelste loonverlies voor werknemers die financieel op hun tandvlees zitten. De bedienden vroegen hun werkgever om dit verlies te compenseren zodat bedienden dezelfde premie als de arbeiders zouden hebben, maar Interparking wees deze vraag af met de opmerking dat er geen geld voor beschikbaar is.
Interparking is een internationale onderneming waarvan de hoofdaandeelhouder (de verzekeringsgroep Ageas) in 2020 bijna een miljard euro winst boekte. Ook Interparking betaalde in 2020 de vele miljoenen dividenden uit aan hun aandeelhouders, ondanks de vraag van de werknemers om dit geld te bewaren om de gevolgen van de pandemie op te vangen.
Het antwoord dat er geen geld voor eindejaarspremies is, schoot bij vele bedienden in het verkeerde keelgat. Dankzij de tijdelijke werkloosheid moest Interparking het loon van vele werknemers niet uitbetalen (er werd een kleine dagelijkse opleg voorzien). En ontving Interparking via de taxshift geen extra ondersteuning van de Belgische staat (zoals de taxshift)? Hoe kan het dan dar er geen geld meer is voor het personeel, maar wel om miljoenen dividenden uit te betalen ?
Daarom zullen de bedienden op maandag 25 januari om 8.30 uur actie voeren voor de parking Antwerpen Centraal en om 11.00 uur voor AGEAS om hun directie een gebaar te vragen om het personeel in moeilijke tijden te steunen.
Corinne Martin, vakbondssecretaris CNE :
Tom Holvoet, vakbondssecretaris ACV PULS :
Antigona Asaj, vakbondssecretaris ACLVB