Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

3f51a471 49f2 46c7 a5fb 2cee0b46cdde2d05ea71 1e5b 4cb3 affe a964aaaff75fEuroparlementariërs roepen op tot erkenning van 'ecocide'

Het Europees Parlement heeft donderdag 21 januari jl. de lidstaten opgeroepen om de term ecocide als internationale misdaad te laten erkennen door het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Concreet gaat het om een toevoeging (amendement) aan een rapport over de staat van democratie en mensenrechten wereldwijd. Het amendement werd ingediend door Europarlementariër Salima Yenbou, Frans lid van de Groenen / EVA - hierboven afgebeeld. Zij vroeg de opstellers van het rapport een verband te leggen tussen het welzijn van mensen en dat van ecosystemen en riep op tot ondersteuning van internationale inspanningen om milieumisdrijven aan te pakken. Daarvoor was de goedkeuring van het parlement nodig. Een 'kleine meerderheid' stemde donderdag voor.

Vlak hierna, op 27 januari, heeft de milieucommissie van het Europees Parlement hierop voortgebouwd en de Europese Commissie en de lidstaten opgeroepen om "bewustwording te creëren en oplossingen te promoten voor de bescherming van milieurechten en de erkenning van ecocide in het internationaal recht."

Dit is een enorm grote stap voorwaarts die politiek gewicht en handvatten biedt om er bij lidstaten van de EU op aan te dringen om ecocide zowel internationaal als in Europees verband strafbaar te stellen.
Het is voor het eerst dat het Europees Parlement onze zaak expliciet en officieel onderschrijft. Lees er hier meer over in het artikel van Rémy Baurichter in De Jurist.
Uiteindelijk is er maar één lidstaat nodig om de procedure tot toevoeging van ecocide aan het Statuut van Rome in gang te zetten. Wil je meer weten over deze procedure? Lees er meer over op onze website.

Openbare raadpleging

Bovenstaand nieuws viel samen met de lancering van een openbare raadpleging waarin wordt gevraagd om input van lidstaten, individuen, groepen, organisaties, bedrijven en instellingen bij het opstellen van een juridische definitie van 'ecocide'; de massale schade en vernietiging van ecosystemen.

De juridische definitie wordt ontwikkeld door een onafhankelijk panel van internationale strafrecht- en milieuadvocaten, bijeengeroepen door onze stichting op verzoek van parlementariërs van regeringspartijen in Zweden.

Het panel heeft de opdracht om een ​​robuuste definitie op te stellen die kan worden gebruikt voor het toevoegen van ecocide aan de lijst van misdaden uit het Statuut van Rome. Momenteel worden er vier misdaden erkend door het Internationaal Strafhof in Den Haag: genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en het misdrijf van agressie. Wij pleiten ervoor om ecocide als vijfde internationale misdaad aan dit rijtje toe te voegen. Ook jij kunt je input hiervoor geven.

b61f50d8 4fbc 415c 873b 97285f594c54 Bolsonaro wordt aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof

Op 23 januari jl. klaagden stamhoofden chief Raoni en chief Almir president Bolsonaro van ICC lidstaat Brazilië aan bij het Internationaal Strafhof wegens het plegen van misdaden tegen de menselijkheid. William Bourdon, de Franse advocaat die namens beide stamhoofden de klacht indiende, wees op een lang gekoesterde overtuiging van internationale juridische experts dat de vernietiging van het milieu moet worden beschouwd als een misdaad tegen de menselijkheid, een argument dat sterker is geworden nu de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering steeds urgenter wordt.

De klacht tegen Bolsonaro toont aan dat ecocide (in dit geval: vernietiging van het Amazoneregenwoud) tot gevolg kan hebben dat er misdaden tegen de menselijkheid worden gepleegd. Maar ook wanneer ecocide niet direct leidt tot grootschalige schending van mensenrechten, zou het een internationale misdaad van de zwaarste categorie moeten zijn, omdat het ernstige schade toebrengt aan de Aarde en al haar bewoners, nu en in de toekomst. Het is daarom belangrijk dat ecocide als vijfde internationale misdaad in het Statuut van Rome wordt opgenomen. Lees er meer over in de artikelen van de Huffington post of The Guardian.



Het amendement dat door onze ambassadeur Jan van de Venis en door DWARS (de jongerenpartij van GroenLinks) werd opgesteld, werd met 90% van de stemmen aangenomen.


 

452bb4a3 3bfd 439a 9e5a c97980bd15fb

Voormalig President van Finland ondersteunt ecocidewetgeving en wordt Aardebeschermer

  • je postcode en land
  • een één-/meermalige donatie van minimaal €5,-

038cd24c 62f6 4ca2 ab20 05d454c63114Canadese regering volgt het wereldwijde gesprek over ecocide op de voet

In haar officiële reactie op een parlementaire ecocide-petitie die afgelopen november werd ingediend heeft de Canadese regering verklaard dat ze “toegewijd is om een ​​wereldleider te zijn op het gebied van klimaat, zowel wat betreft milieuactie als de bevordering van vrede, en de internationale discussie over ecocide op de voet zal blijven volgen."

De petitie, ingediend door Jenica Atwin van de Groene Partij, riep de Canadese regering op om “haar steun te betuigen aan een ecocidewijziging van het Statuut van Rome en de goedkeuring ervan internationaal te bepleiten”.