Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Maandag 8 februari - Thuiswerk is sinds de coronacrisis helemaal ingeburgerd. Vorig jaar hielden heel wat werkgevers nog de boot af. Maar sinds maart vorig jaar moeten steeds meer werknemers thuis werken.

Dat brengt voor werknemers aardig wat bijkomende kosten mee. En in veel gevallen is daar helemaal geen vergoeding voor voorzien. Dat kan beter. Want thuiswerk ontslaat werkgevers niet van de plicht om het personeel in veilige en gezonde omstandigheden te laten werken. En daar ook de kosten voor te dragen.

Hoge kosten
De kosten lopen aardig op, horen we. Een duurdere internetfactuur om de veel grotere datatrafiek aan te kunnen, een stevige afrekening van de energiekosten omdat ze nu de hele winter het huis moeten verwarmen en elektriciteit verbruiken. De kosten gaan echt wel verder dan het stereotiepe kopje koffie dat ze nu zelf moeten betalen.

En dan komt er ook nog de kost voor ergonomie bij. Want heel wat werknemers bellen ons met vragen over wie de kosten van hun PC, extra klavier en bureaustoel moet betalen. Want dagenlang op een krukje aan de keukentafel op je laptop tokkelen, is nefast voor de rug. Op kantoor hebben we als vakbond lang geijverd voor veilige en gezonde werkomstandigheden. Dat is evenzeer van belang voor thuiswerk.

Forfaitaire vergoeding
Aan de andere kant zien we dat heel wat werkgevers aardig besparen. De woonwerkvergoedingen vallen quasi weg. Zeker nu de fiscus heeft aangegeven dat die niet meer mogen uitbetaald worden aan thuiswerkende werknemers.

Er bestaan al langer mogelijkheden om werknemers forfaitair te vergoeden voor de kosten die ze thuis maken. Maar 20 euro voor internet- en communicatiekosten dekken niet de reële kostprijs van een stevig data-abonnement. En 20 euro voor andere kosten waren ooit toereikend voor occasioneel thuiswerk, maar volstaan niet voor het nieuwe thuiswerkritme.
De afspraken hieromtrent staan ook niet los van de nieuwe werkomgeving en de inrichting van het toekomstige kantoor, maar in tussentijd lopen de kosten voor de werknemers wel op.

Fair play
Als vakbond proberen we in overleg met werkgevers eerlijke regelingen te treffen over de kosten voor thuiswerk. Maar we krijgen vaak het deksel op de neus. Werkgevers weigeren heel vaak om hier via een CAO afspraken over te maken, laat staan een kostenvergoeding te betalen. We rekenen nu toch op fair play met de recent afgesloten nationale CAO telewerk in coronatijd. in 2021 willen we dat het ook op dit vlak beter wordt voor werknemers.

Zonder afspraken over een thuiswerkvergoeding, dragen werknemers zelf een heel pak kosten die wettelijk ‘eigen aan de werkgever’ heten. Een warme werkomgeving is in deze winterperiode echt wel een kost. Of willen we echt dat elke dag voor werknemers een dikketruiendag is?

#wemakenhetbeter
www.wemakenhetbeter.be