Op 23 februari bespreekt de Wereldhandelsorganisatie een voorstel om de patenten op vaccins, behandelingen en technologieën tegen COVID-19 tijdelijk op te heffen. Dat moet wereldwijd farmaceutische bedrijven toelaten de goedgekeurde vaccins te produceren. Met een flashmob voor het gebouw van de Europese Commissie vroegen gisteren een hondertal gezondheidsactivisten de Europese Commissie om dit voorstel te ondersteunen. Ze beelden visueel de ongelijke toegang tot coronavaccins wereldwijd uit, en eisen dat de Europese Commissie van het coronavaccin een publiek goed maakt. De actie ging uit van het Europees Burgerinitiatief ‘No Profit On Pandemic’. Dat wil 1 miljoen handtekeningen verzamelen om de Europese Commissie tot actie te dwingen.
António Guterres, secretaris-generaal van de VN, waarschuwde recent dat 130 landen nog niet eens met de inentingen konden beginnen, maar farmabedrijf Pfizer zou enkel al dit jaar 15 miljard verdienen aan de verkoop van het coronavaccin, met een winstmarge van 25 tot 30%. "Het verdienmodel van de farmaceutische bedrijven verhindert een eerlijke, wereldwijde verdeling. Een pandemie die geen enkel continent spaart, kunnen we enkel overwinnen als alle burgers van de wereld beschermd kunnen worden, ongeacht hun koopkracht. Gezondheid is een mondiaal gemeenschappelijk goed dat niet aan de wetten van de markt kan worden overgelaten", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.
Volgens UNICEF wordt momenteel inderdaad maar 43% van de wereldwijde vaccinproductiecapaciteit benut voor het maken van coronavaccins. "Het voorstel van India en Zuid-Afrika binnen de Wereldhandelsorganisatie wordt al gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie, de meerderheid van de landen in het Zuiden en meer dan 400 middenveldorganisaties," merkt Anne Delespaul, Belgisch initiatiefneemster van het Europees Burgerinitiatief, op. "Tot dusver weigert de Europese Commissie om dit voorstel te aanvaarden. Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie de toegang tot het vaccin beperkt om de winst van Big Pharma te beschermen. Zo laat ze Covid-19 nog meer slachtoffers maken. Maar dankzij druk van onderaf kunnen we dit veranderen. ”
Het Europees burgerinitiatief verzamelde al meer dan 80.000 handtekeningen dankzij de inzet van ruim 200 middenveldorganisaties in Europa. In België krijgt het initiatief de steun van onder meer het ABVV, de Christelijke en Socialistische mutualiteit, NGO’s als 11.11.11, Oxfam en WSM en de federatie van Wijkgezondheidscentra en Geneeskunde voor het Volk. Wanneer een Europees Burgerinitiatief 1 miljoen handtekeningen verzamelt, is de Europese Commissie verplicht om het te bespreken.