Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

commune barricade72 dagen hielden ze het vol


“Wij willen niet dat er ook maar één cent naar deze vereniging gaat”, riep Rudolph Granier tijdens een zitting van de Parijse gemeenteraad. De vereniging waar van sprake is “Amies et amis de la Commune de Paris 1871”. Granier is lid van de rechtse partij ‘Les Républicains’ (LR). Binnenkort wil de stad Parijs de 150ste verjaardag van de Commune herdenken.

Volgens rechts wil burgemeester Anne Hidalgno (PS) de herdenking van de Commune van 1871 gebruiken om haar kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar een duwtje te geven. Maar rechts vindt ook dat er geen enkele reden is om een gebeurtenis te herdenken “die Parijs in vuur en vlam heeft gezet”.

Links-rechts
“De Commune heeft ganse delen van Parijs verwoest”, aldus raadslid Granier. “Uw herdenking zal minder volk lokken dan de tien miljoen Fransen die indertijd bijdroegen aan de bouw van de Sacré Coeur”. Deze lelijke kerk werd gebouwd om de overwinning op de Commune te vieren.

Patrick Bloche (PS), een adjunct van burgemeester Hidalgo, bedankte Granier omdat die weer duidelijk maakte waar links en rechts voor staan. “U hebt dat 150 jaar na de Commune schitterend geïllustreerd”.

Op 18 maart zal het 150 jaar geleden zijn dat in Parijs een opstand uitbrak en de Commune werd uitgeroepen. Die werd na 72 dagen tijdens “une semaine sanglante”, een bloedige week, neergeslagen.

Vanaf half maart brengt Uitpers meer over de Commune van Parijs, voorgeschiedenis, de Commune zelf en wat ze betekende voor de arbeidersbeweging.

Bron: https://www.uitpers.be/parijse-ruzie-over-commune-van-parijs/