Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Een legitieme vraag bij de analyse van de loonverschillen tussen mannen en vrouwen in de sector van de scheikunde. Aan de vooravond van de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw is het voor ABVV Scheikunde belangrijk om deze totaal onaanvaardbare situatie aan de kaak te stellen en een werkelijke gelijkheid tussen mannen en vrouwen te eisen.

Onze analyse is gebaseerd op de recentste cijfers van Statbel (gegevens van 2018). Enkel de bedrijven met meer dan 10 werknemers werden in aanmerking genomen. De cijfers omvatten zowel de arbeiders als bedienden in de drie subsectoren: chemie, farmacie en kunststof en rubber.

Welke bevindingen?
De eerste constatering is veelzeggend: vrouwen worden bijna altijd minder betaald dan mannen.
In de subsectoren kunststof en rubber en chemie verdient meer dan 40% van de vrouwelijke werknemers minder dan € 3000 bruto per maand, terwijl slechts 25% van de mannen zich in deze situatie bevindt.

image002aTweede vaststelling: slechts één vrouw op vijf verdient meer dan € 4300 bruto per maand, tegenover twee mannen op vijf.

Tot slot verdient één vrouw op vijf minder dan het mediaanloon in België (€ 3361 bruto in 2018). Erger nog, 10% van de werkende vrouwen verdient minder dan € 14 bruto per uur of € 2300 bruto per maand. Voor de vrouwelijke arbeidsters loopt dit op tot 15%, voor alle subsectoren samen. Dit is het minimum om menswaardig te kunnen leven van je werk.

Een sprankeltje hoop
In de subsector farmacie is er een sprankje hoop te zien, aangezien er een vrij gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de verschillende looncategorieën is. Ook al betreuren we dat mannen nog steeds 5% meer vertegenwoordigd zijn in de hogere looncategorieën, wat anno 2021 onverklaarbaar is.

Meer respect
Als ABVV Scheikunde willen we dat werkgevers van de gelijkheid tussen vrouwen en mannen een echte prioriteit maken. Deze onrechtvaardige loonverschillen zijn achterhaald en een toonaangevende sector als de scheikunde onwaardig.

Nu de onderhandelingen over het IPA in een impasse verkeren, willen wij de werkgevers aan het volgende herinneren: toen de scheikunde als essentiële sector werd erkend, kon de sector blijven draaien dankzij de werknemers, soms met gevaar voor hun gezondheid. Vandaag is het tijd dat de inspanningen en risico’s beloond worden in de vorm van een loonsverhoging. En een loonsverhoging van maximaal 0,4% bruto voor de periode 2021-2022, of iets minder dan € 6 bruto per maand, zal niet voldoende zijn!



Andrea Della Vecchia
Federaal secretaris