Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Het coronavaccin is een belangrijk middel in de strijd tegen de coronacrisis. Daarom sloot de BBTK samen met de andere sociale partners een kaderakkoord af over het recht op omstandigheidsverlof (klein verlet) voor personeel om zich te laten vaccineren. Werknemers hebben zo het recht afwezig te zijn van het werk om zich te laten vaccineren zonder dat ze loon verliezen. Zo maximaliseren we de kans dat ze zullen deelnemen aan de vaccinatiecampagne. Er is namelijk nog steeds geen wetsontwerp gestemd in het parlement om dit mogelijk te maken. Deze werknemers zijn voorlopig dus de enige Belgische werknemers met dit recht.

Hoewel er al een voorontwerp van wet is over de invoering van het omstandigheids-verlof voor personeel om zich te laten vaccineren, is er nog geen wetsontwerp gestemd in het parlement. In de social profit is de vaccinatiecampagne echter al volop aan de gang. Daarom hebben de sociale partners het initiatief genomen een akkoord te sluiten in afwachting van de wet. Het kaderakkoord is bovendien retroactief en geldt vanaf 1 maart 2021.

Wat is er overeengekomen?

  • Werknemers hebben het recht om afwezig te zijn van het werk om zich te laten vaccineren. Ze behouden het normaal loon voor de uren tijdens de tewerkstellingstijd die nodig zijn om zich te laten vaccineren;
  • Ook leerlingen en stagiairs krijgen het recht om afwezig te zijn van de stageplaats of de leerplek.

Uiteraard is ook de continuïteit van de arbeidsorganisatie belangrijk. Dit kaderakkoord moet daarom leiden tot goede bedrijfsakkoorden. Het lokale sociaal overleg speelt hierin een essentiële rol.

Geen akkoord in de ziekenhuizen en woonzorgcentra
De sectoren betrokken in dit akkoord zijn de gezinszorg, de opvoedings- en huisvestingsinstellingen, de socio-culturele sector en de kinderopvang. De BBTK had gehoopt om het omstandigheidsverlof ook in de ziekenhuizen en woonzorgcentra mogelijk te maken. Zorgnet-Icuro (de vereniging van zorgorganisaties actief in de sector) was echter niet bereid een dergelijk akkoord te sluiten. Dat is opmerkelijk aangezien zij steeds het belang van vaccinatie benadrukt hebben en zelfs voor een verplichting pleiten.

Wat moeten de werknemers doen?
Werknemers hebben het recht afwezig te zijn maar moeten hun werkgever op voorhand verwittigen van het tijdsslot. Werkgevers mogen een bewijs vragen wat betreft de uitnodiging maar mogen geen bewijs van vaccinatie vragen. Dit blijft medisch geheim.

Federaal secretaris Johan Van Eeghem: “Jammer genoeg laat de wet voor omstandigheidsverlof op zich wachten door de stugge procedure. Het kaderakkoord is in deze context belangrijk omdat het de werknemers toelaat zich te laten vaccineren zonder het risico te lopen loon te verliezen. Dankzij goed sociaal overleg kunnen we de vaccinatiecampagne ondersteunen om het virus te verslaan.”

Bron: https://mailchi.mp/bbtk-abvv/vaccinatie-covid-19-akkoord-rond-omstandigheidsverlof-in-vlaamse-social-profit?e=7cf0e8f35a