Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Op woensdag 24 februari heeft de directie van Bank Nagelmackers in een bijzondere Ondernemingsraad aangekondigd 12 tot 15 commercieel assistenten te willen ontslaan. Na enkele informatie- en consultatiesessies blijft de directie bij haar standpunt: 12 tot 15 medewerkers zullen naar alle waarschijnlijkheid aan de deur gezet worden.

Geen compensatie

Maar in tegenstelling tot gelijkaardige ontslagrondes in de banksector ligt er bij Nagelmackers geen enkel voorstel op tafel om de pil voor de betrokkenen te verzachten. Er is geen sprake van enige aanvullende vergoeding bovenop de wettelijke ontslagvergoeding. Dit is bijzonder ongebruikelijk voor meervoudige ontslagen in de banksector en niet respectvol tegenover de medewerkers van de bank. Ook al is dit geen collectief ontslag volgens de “wet Renault”, in de banksector is het een gebruik om, bij meervoudige ontslagen, op een respectvolle manier afscheid te nemen van de werknemers en hen via financiële (extra ontslagpremie) en andere middelen (outplacement, opleiding) een duwtje in de rug te geven voor hun verdere loopbaan. Daarnaast is de bank ook niet bereid de werkzekerheid te garanderen voor de 400 overblijvende medewerkers binnen de bank.

Partner voor families?

De gerenommeerde bank, die ‘partner voor families’ wil zijn, is dat absoluut niet voor de eigen medewerkers. Bij een meervoudig ontslag in de banksector wordt er doorgaans tussen de 40 en 80% bovenop de wettelijke vergoeding uitbetaald. Maar Bij Nagelmackers is van zulke aanvullende compensatie geen sprake. “Gaat het zo slecht met Bank Nagelmackers, dat ze mensen moet ontslaan tegen het goedkoopste tarief, met alleen het wettelijk minimum? Dat kan ik me niet voorstellen,” zegt Sabine Ruys, vakbondsverantwoordelijke van ACV Puls in de banksector. “De werknemers van Bank Nagelmackers noemen hun werkgever al sarcastisch “de Nagel aan hun doodskist”. Is dat wat de bank wil bereiken?”

Persconferentie

Het Gemeenschappelijk Vakbondsfront houdt op donderdag 25 maart om 10.00 uur een persconferentie aan de hoofdzetel van de bank (Sterrenkundelaan 23, 1210 Brussel).
De bonden roepen het personeel ook op zich aan te sluiten bij de nationale stakingsdag op 29 maart.

Sabine Ruys,
vakbondssecretaris ACV Puls voor de banksector