Op zaterdag 27 maart van 20u30 tot 21u30 is het weer Earth Hour. Sinds maart 2020 worden we getroffen door een pandemie die het gevolg is van onze destructieve omgang met de natuur. Na een jaar van symptoombestrijding staat Earth Hour in het teken van de oorzaken van deze mondiale crisis – WWF zal hiervoor zaterdag een onthullende video verspreiden en roept iedereen op om de video te delen met de hashtag #SpeakupforNature.
Elk jaar worden de lichten gedoofd naar aanleiding van ‘Earth Hour’. Deze symbolische actie wil de aandacht vestigen op de wereldwijde crisis waarin het klimaat en de biodiversiteit verkeert. Dit jaar kan die boodschap moeilijk overschat worden.
Koen Stuyck, woordvoerder WWF België: “2020 was een rampjaar waarin niet alleen covid19 toesloeg maar ook droogte, hittegolven en andere extreme weerfenomenen zoals bosbranden en overstromingen. Dit is allemaal niet toevallig, maar het gevolg van onze impact op de biodiversiteit. Als we uit het dal klimmen van deze pandemie, moeten we natuur en klimaat in het centrum plaatsen van onze herstelmaatregelen, van al onze investeringen en ons dagelijks leven. We zullen daarmee niet alleen het risico op toekomstige pandemieën beperken, het zal ons leven beter maken en de toekomst verzekeren voor onze kinderen.”
#SpeakUpforNature
Op 27 maart om 20u30 verspreidt WWF wereldwijd een onthullende video over de link tussen natuurvernietiging en het risico op pandemieën en roept iedereen op om deze te delen op zijn sociale netwerken, voorzien van de hashtag #SpeakUpforNature. Deze zal gepubliceerd worden op wwf.be/nl/earth-hour op ons facebook, instagram en LinkedIn profiel en op onze twitterfeed.
Eet beter en bescherm de natuur
Een van de belangrijkste oorzaken van natuurvernietiging is ons voedselsysteem. Dat heeft een heel grote impact op natuur en klimaat. Te veel natuur op onze planeet wordt omgezet naar landbouwgrond en ons landbouwlandschap wordt bovendien alsmaar eentoniger. Dat gaat gepaard met gronderosie, pollutie en overmatig waterverbruik. Niet-duurzame voedselproductie bedreigt onze natuurgebieden en de dieren die er leven. Daardoor komen essentiële diensten in het gedrang die de natuur ons levert: zoet water zuiveren en vasthouden, zuurstof produceren, CO2 opslaan, regulering van virussen, medicijnen produceren enz.
Het goede nieuws is dat we de natuur en de biodiversiteit kunnen beschermen door betere keuzes te maken in onze voeding, zoals, onder meer, te kiezen voor duurzame producten en door meer plantaardige producten te eten. Voor Earth Hour geeft WWF een reeks milieuvriendelijke voedseltips op zijn website.
Earth Hour startte als een actie om een uur het licht uit te doen. Laat ons nu vooral ook stoppen met onze planeet te vernietigen, voor de natuur het licht uit doet voor ons.
Over WWF:
- WWF is een van de grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoudsorganisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen en met meer dan 5 miljoen sympathisanten wereldwijd. Het doel van WWF is de generaties na ons een leefbare planeet na te laten. WWF zet zich in voor het behoud van soorten en hun leefomgeving: bossen, waterrijke gebieden en de oceaan. Verder werkt WWF mee aan oplossingen voor de vervuiling en verspilling van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering.
- U kan onze persberichten en rapporten terugvinden op http://www.wwf.be/pers
- Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be