Geachte,
Dit artikel van Ruben Mooijman bespreekt alleen de procentuele krimp in de bonussen, en is dus erg onvolledig. Er staan geen cijfers in van de totale lonen of vergoedingen van bedrijfsleiders. Is dat om de ogen niet uit te steken van de gewone werknemers die moeten vechten om een paar tientallen euro’s? De Vlerick Business School verdedigt dus ook eerder de CEO’s.
Dan is De Tijd vollediger, ofschoon alleen de papieren krant de tabel toont van een lange lijst cijfers van vergoedingen aan bestuursvoorzitters; een voltijdse job is dat gewoonlijk niet.
Zie hieronder enkele citaten en cijfertjes. Durft u dat tonen aan uw lezers?
“De rol van de voorzitter is meer dan de vergaderingen van de raad van bestuur leiden’, schrijft professor Herman Daems in zijn boek ‘Geheimen van de bestuurskamer'. Een voltijdse job is het gewoonlijk niet. Maar het is wel een mandaat met heel wat verantwoordelijkheden, waar flink wat tijd in kruipt".
(…)“Solvay kende zijn bestuursvoorzitter Nicolas Boël vorig jaar een vergoeding toe van 325.000 euro. Hij was daarmee de best betaalde voorzitter van een Bel20-bedrijf. KBC, waar Thomas Leysen in mei als voorzitter afzwaaide en Koenraad Debackere in november de voorzittershamer opnam, betaalde hen beiden samen bijna 300.000 euro.
(…)“De vergoeding van voorzitters wordt soms ook opgekrikt door hen bestuursmandaten te laten bekleden in filialen of joint ventures. De Canadees Paul Desmarais jr., voorzitter en een van de familiale referentieaandeelhouders van de investeringsmaatschappij GBL, kon zijn remuneratie zo meer dan verdubbelen van 231.500 naar 531.197 euro.
“de hele raad van bestuur van ArgenX ging naar huis met een remuneratie van 8,74 miljoen euro. Dat is iets meer dan de 7,14 miljoen euro die CEO Tim Van Hauwermeiren in 2020 als vergoeding kreeg,
https://www.tijd.be/ondernemen/algemeen/voorzitter-bel20-bedrijf-strijkt-gemiddeld-180-000-euro-op/10300707