Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De Europese Unie kiest voor een duurzame toekomst met haar Green Deal. Dat is een goede zaak, tegelijk vergt inzetten op hernieuwbare energie en de industriële transitie heel wat grondstoffen, zoals lithium voor batterijen. Deze honger naar grondstoffen krijgen we niet getemperd zolang we blijven uitgaan van steeds meer productie en consumptie. Als we bijvoorbeeld alle bestaande auto’s vervangen door elektrische, blijven we de aarde plunderen.

Overal nieuwe mijnen openen staat haaks op het inperken van onze ecologische gulzigheid en bedreigt mens en planeet. Vrijhandel leidt tot meer ontbossing, landroof en schending van mensenrechten, denk aan geweld tegen inheemse gemeenschappen. Diepzeemijnbouw leidt tot ecologische destructie in die weinige plekken op aarde die de groei-economie nog niet plunderde.

Als de EU eenzijdig focust op toegang tot kostbare voorraden, dreigt de verderzetting van een koloniale exploitatielogica. Het alternatief is een écht rechtvaardige transitie, die respect voor mensenrechten binnen de grenzen van de planeet centraal stelt. Een eerste stap hierbij is de invoering van een zorgplicht voor bedrijven in alle sectoren.

Sprekers: Wies Willems (Broederlijk Delen), An Lambrechts (Greenpeace) en Sarah Vanden Eede