Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

08/05/2021

Commentaar geven op de algemene conclusies van de informele bijeenkomst van de staatshoofden / regeringsleiders , waarin zij

  • Zet in op het verminderen van ongelijkheid, het verdedigen van eerlijke lonen en het bestrijden van armoede en discriminatie
  • Verbintenis om nieuwe EU-doelstellingen te halen om werkgelegenheid en opleiding te vergroten en armoede terug te dringen
  • Erken dat de Europese pijler van sociale rechten een fundamenteel element van herstel is

Luca Visentini, algemeen secretaris van het EVV, zei :
“Dit is een belangrijk resultaat en zou het begin kunnen zijn van een eerlijker Europa. Maar om de broodnodige groene en digitale verandering te beheren, is veel meer nodig dan meer vaardigheidstraining. Om te voorkomen dat er zwarte gaten op het gebied van werkgelegenheid in heel Europa ontstaan, moeten er massaal worden geïnvesteerd in het scheppen van hoogwaardige banen en nieuwe industrieën. En dit moet gebeuren door middel van een dialoog tussen de regering, werkgevers, vakbonden en het maatschappelijk middenveld. "

De Europese leiders zijn vandaag ook overeengekomen om verder te kijken dan het bbp als de enige maatstaf voor economisch succes en stap over op een aanpak die prioriteit geeft aan het welzijn van mensen. Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben overeenstemming bereikt over een reeks van 14 maatregelen op het gebied van sociaal, economisch en ecologisch welzijn, bedoeld als aanvulling op het bbp. Dat geeft een betere weergave van de economische prestaties van een land en hoe deze zich verhoudt tot het welzijn van zijn burgers.

De conclusies van de informele bijeenkomst van regeringsleiders / staatshoofden op de sociale top van de EU in Porto vandaag luiden als volgt :
“We verwelkomen, als een nieuw succes van de Europese sociale dialoog, dat de Europese sociale partners een gezamenlijk voorstel hebben gedaan voor een alternatieve reeks indicatoren. om economische, sociale en ecologische vooruitgang te meten en het bbp aan te vullen als welvaartsmaatregel voor inclusieve en duurzame groei. "

In een reactie op de opname van de maatregelen in de conclusies van de Raad zei de confederale secretaris Liina Carr ETUC :
“Het BBP van een land is een slechte indicator voor het welzijn van de burgers, aangezien we weten dat rijkdom vaak niet naar beneden druppelt. In twee derde van de EU-lidstaten ontvangen werknemers een kleiner deel van het BBP van hun land dan aan het begin van het decennium. Een nieuwe manier om economisch welzijn te meten die mensen boven winst plaatst, heeft lang op zich laten wachten. De overeenkomst van de EU-leiders om verder te gaan dan het BBP is een belangrijke stap in de richting van het creëren van de visie van een sociaal Europa zoals uiteengezet in Porto. "

Bron: https://mailchi.mp/etuc/porto-declaration-must-be-turning-point-for-europe-225041?e=cb8f55dddf