Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

07/05/2021

Twee van Europa's vooraanstaande economen steunen de roep om een ​​sterke EU-richtlijn over toereikende minimumlonen als cruciaal onderdeel van het herstel van de Covid-crisis.

In een belangrijke interventie die samenvalt met de sociale top van de EU in Porto, zegt een open brief, ondertekend door de professoren Mariana Mazzucato en Thomas Piketty, dat de richtlijn een "paradigmaverschuiving" betekent in het beleid van de Europese Commissie in vergelijking met de reactie op de financiële crisis.

De economen verwelkomen de richtlijn en beweren dat het ondersteunen van minimumlonen met wetgeving er echt voor zou zorgen dat mensen die werken niet langer onder de armoedegrens zouden leven.

De brief, die ook is ondertekend door andere gerenommeerde economen uit heel Europa, concludeert:

“De voorgestelde richtlijn is een stap in de goede richting, maar er zijn strengere maatregelen nodig om de eerbiediging van het recht op collectieve onderhandelingen voor vakbonden te garanderen om betere lonen en arbeidsvoorwaarden voor werknemers te bedingen en het wettelijk minimumloon te verhogen tot een niveau dat ten minste een fatsoenlijke levensstandaard. Adequate minimumlonen en sterke collectieve onderhandelingen zijn niet alleen goed voor de mensen, ze zijn duidelijk ook goed voor de economie. "

Momenteel zijn de wettelijke minimumlonen in 20 EU-lidstaten zo laag dat de veranderingen waar vakbonden om vragen de broodnodige loonsverhogingen voor meer dan 24 miljoen werknemers met zich meebrengen.

Werkarmoede neemt ook toe in Europa als gevolg van het feit dat ten minste 3 miljoen mensen sinds 2000 de voordelen van collectief onderhandelde lonen en arbeidsomstandigheden zijn kwijtgeraakt. De gegevens tonen aan dat landen met een laag aantal werknemers die onder collectieve onderhandelingen vallen, de laagste lonen hebben.

De corapporteurs van het Europees Parlement, gesteund door vakbonden en nu top-economen, hebben amendementen ingediend om de richtlijn te versterken, waaronder:

- Een "fatsoensgrens" die ervoor zou zorgen dat het wettelijk minimumloon niet lager kan zijn dan 60% van het mediaanloon en 50% van het gemiddelde loon in de lidstaten

- Ervoor zorgen dat overheidsopdrachten alleen worden toegekend aan bedrijven die het recht van werknemers respecteren om lid te worden van een vakbond en collectief te onderhandelen

- Vakbonden het recht geven op toegang tot werkplekken en bescherming tegen het kapotgaan van vakbonden door werkgevers

Het EVV heeft ook een steunbetuiging ontvangen van professor James K Galbraith, die zei:

"Als econoom en student van vergelijkende systemen, kan ik categorisch zeggen dat landen en regio's met hoge minimumlonen, sterke vakbonden en arbeidsnormen betere economische prestaties hebben, waaronder lagere werkloosheid, dan die welke in deze opzichten ontbreken. altijd sterk gesteunde bewegingen om het minimumloon te verhogen en de arbeidsrechten in de Verenigde Staten te versterken. "

"Veel van Europa's meest gerespecteerde economen zeggen luid en duidelijk dat het verhogen van het minimumloon goed is voor de economie", zegt Esther Lynch, plaatsvervangend algemeen secretaris van het EVV . "Het is een belangrijke boodschap voor de EU en de lidstaten op dit moment wanneer de richtlijn inzake toereikende minimumlonen wordt besproken in het Europees Parlement en wanneer de EU haar eerste sociale top sinds jaren houdt."

Source:
https://mailchi.mp/etuc/mazzucato-and-piketty-support-stronger-eu-wage-law?e=cb8f55dddf